Jedną z bardziej inspirujących książek jakie ostatnio czytałam było “Naturalnie”. Alaina Ducasse’a. Zachęca ona, żeby bawić się przepisami i wymieniać składniki na bardziej sezonowe a smaki na takie, które będą nam pasować. W “Naturalnie” jest przepis na cykorię z jeżynami i mandarynkami. Ja robię bardziej słodką wersję tego dania dodając maliny i odrobinkę miodu.
Składniki na 2-4 osoby:
4 cykorie – całe, umyte i wysuszone
cebula pokrojona w kostkę
ząbek czosnku przetarty przez praskę
200 ml białego wina
10 g masła
łyżeczka miodu
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz
200 g malin (u mnie mrożone)
Jak przygotować cykorię duszoną z malinami?
Cebulę podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy czosnek i 4 całe cykorie. Jesli nie lubimy gorzkiego smaku cykorii możemy wyciąć głąb, będzie delikatniesza. Smażymy 20 minut odwracając cykorię co jakiś czas, żeby się równo usmażyła. Następnie dodajemy wino, mało, miód, paprykę i pieprz. Mieszamy sos i dusimy 10 minut pod przykrywką. Na koniec dodajemy maliny i dusimy jeszcze chwilkę. Podajmy jako sałatkę na ciepło lub dodatek do obiadu.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!