Dzięki lekturze “40 przepisów Królowej Fasoli” po raz pierwszy kupiłam fasolę Piękny Jaś Tyczny.
Tyczny, czyli uprawiany na tyczkach – tradycyjną metodą. Taka fasola jest dostępna w każdym supermarkecie, nie jest to żaden hipsterski wymysł, ale zawsze kupowałam mniejsze odmiany białej fasoli, bo Jasia trzeba moczyć przez całą noc i gotować ponad godzinę, więc zawsze uważałam, że to nie jest produkt dla mnie. Zmieniłam zdanie, kiedy przeczytałam książkę Janiny Molek z 40 przepisami tylko z tej odmiany.
Moim ulubionym przepisem z tej książki jest właśnie ta sałatka. Zmodyfikowałam ją, bo orginał bardziej przypominał zupę i był bardziej słodki, a ja wolę słodko-kwaśne smaki.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej białej fasoli – najlepiej Piękny Jaś Tyczny
jabłko
gruszka
banan
sok z całej cytryny
garść mrożonych lub świeżych malin
kiwi do dekoracji
dressing:
pół szklanki ciepłej wody
łyżeczka miodu
2 łyżki octu jabłkowego lub cytryny
świeżo mielony pieprz
Jak przygotować sałatkę owocową z fasoli?
Fasolę namoczoną przez noc gotujemy godzinę. Pamiętamy, żeby po zagotowaniu wylać pierwszą wodę – wtedy będzie bardziej lekkostrawna. Zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy dressing z wody, miodu, octu jabłkowego i pieprzu.
Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Jabłko, gruszkę i banana skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wszystkie owoce oprócz kiwi mieszamy z fasolą i dressingiem. Dekorujemy kawałkami kiwi.