Mikołaj Rey to kucharz, który jest znany z programu Masterchef i z tego, że podróżuje po Polsce z kamerą Dzień Dobry TVN, szukając nowych smaków. Jego popularności nie szkodzi też, że jest potomkiem Mikołaja Reya z Nagłowic. Książka o fasoli, to pierwsza część planowanej przez niego serii „Polskie smaki Mikołaja Reya”.
W świat Pięknego Jasia, tradycyjnie uprawianej na tyczkach odmiany fasoli, wprowadza nas jej królowa, pani Janina Molek z Doliny Dunajca.
Polska kojarzy się raczej ze 40 potrawami z ziemniaka niż z fasoli, ale Mikołaj Rey wierzy w jej nieodkryty jeszcze potencjał. Nie można się nie zgodzić, patrząc zwłaszcza na pasztety i liczne desery z fasoli. No właśnie. Fasola na słodko nie jest tylko domeną kuchni japońskiej. Kiedy brakowało zboża, była tradycyjnie dodawana do ciast jako zdrowszy substytut mąki. Takie torty z fasoli wspomina ze swojego dzieciństwa pani Joanna. Są też oczywiście sałatki, zupy i drugie dania z wykorzystaniem fasoli.
Co bym ugotowała z tej książki?
Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola w panierce, pierogi z nadzieniem z fasoli, babka ziemniaczana z fasoli, tort z fasoli i ciasto fasolowe z bakaliami.
Chyba zakocham się w tym Jasiu.
[nokaut-offers-box url=’p:/kuchnia-przepisy-kulinarne/40-przepisow-krolowej-fasoli-mikolaj-rey-9788379651726.html’ classes=”big”]
40 przepisów Królowej Fasoli
Mikołaj Rey i Janina Molek
Wydawnictwo: Editions Spotkania
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 102
Okładka: twarda