“40 przepisów Królowej Fasoli” – recenzja

“40 przepisów Królowej Fasoli” – recenzja

Mikołaj Rey to kucharz, który jest znany z programu Masterchef i z tego, że podróżuje po Polsce z kamerą Dzień Dobry TVN, szukając nowych smaków. Jego popularności nie szkodzi też, że jest potomkiem Mikołaja Reya z Nagłowic. Książka o fasoli, to pierwsza część planowanej przez niego serii „Polskie smaki Mikołaja Reya”.

W świat Pięknego Jasia, tradycyjnie uprawianej na tyczkach odmiany fasoli, wprowadza nas jej królowa, pani Janina Molek z Doliny Dunajca.
Polska kojarzy się raczej ze 40 potrawami z ziemniaka niż z fasoli, ale Mikołaj Rey wierzy w jej nieodkryty jeszcze potencjał. Nie można się nie zgodzić, patrząc zwłaszcza na pasztety i liczne desery z fasoli. No właśnie. Fasola na słodko nie jest tylko domeną kuchni japońskiej. Kiedy brakowało zboża, była tradycyjnie dodawana do ciast jako zdrowszy substytut mąki. Takie torty z fasoli wspomina ze swojego dzieciństwa pani Joanna. Są też oczywiście sałatki, zupy i drugie dania z wykorzystaniem fasoli.

Co bym ugotowała z tej książki?
Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola w panierce, pierogi z nadzieniem z fasoli, babka ziemniaczana z fasoli, tort z fasoli i ciasto fasolowe z bakaliami.
Chyba zakocham się w tym Jasiu.

[nokaut-offers-box url=’p:/kuchnia-przepisy-kulinarne/40-przepisow-krolowej-fasoli-mikolaj-rey-9788379651726.html’ classes=”big”]

40 przepisów Królowej Fasoli
Mikołaj Rey i Janina Molek
Wydawnictwo: Editions Spotkania
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 102
Okładka: twarda


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków kuchni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *