Wróciliście z pracy i macie pół godziny, żeby coś ugotować zanim padniecie z głodu? Najlepiej coś prostego w przygotowaniu, do czego nie trzeba jakiś skomplikowanych sprzętów kuchennych, w miarę zdrowego i pysznego?
No to mam coś dla was.
Wszystkie przepisy można przygotować mając mały nożyk typu pikutek. Jeśli jest to pikutek Victorinoxa to można nim przygotować trzydaniowy posiłek i zjeść go przy pomocy tego samego nożyka.
Pikutek można kupić na ostry-sklep.pl/
ZUPA Z ZIEMNIAKÓW I PORA Z KURCZAKIEM
Składniki:
pierś z kurczaka
3 łyżki masła
2 cebule – obrane i pokrojone w piórka
kilo ziemniaków – obranych i pokrojonych na kawałki
2 pory (zielone części też), opłukane i posiekane w talarki
2 kostki rosołowe
szczypta soli i pieprzu
duży pęczek natki i koperku
łyżeczka octu jabłkowego
garść wędzonych śliwek
Przepis na zupę z ziemniaków i pora z kurczakiem
Indyk z sosem pomidorowym alla Cristina Catese.
Składniki:
600 g piersi z indyka
350 g przecieru pomidorowego
łyżeczka suszonego oregano
oliwa
ząbek czosnku
pół szklanki białego wina
sól i mielony czarny pieprz
20 liści bazylii
opakowanie sera mozzarella
Przepis na indyka z sosem pomidorowym
Indyka pokrój w paski o szerokości około 1 cm. Polej sporą ilością oliwy i dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Całość obsmaż krótko i dodaj wino. Gotuj przez 2 minuty, cały czas mieszając, aż wino odparuje.
Dodaj przecier pomidorowy i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po ugotowaniu dodaj liście bazylii i dobrze odsączoną mozzarellę pokrojoną na małe kawałki.
Przykryj i pozostaw na małym ogniu aż mozzarella się rozpuści.
FETA PIECZONA Z WARZYWAMI
Składniki:
opakowanie sera feta
10 czarnych oliwek bez pestek
garstka kaparów odsączonych
pół puszki pomidorów ok. 200 g
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki tabasco lub innego sosu chili
ząbek czosnku przetarty przez praskę
po dużej szczypcie zattaru i pieprzu
papryka czerwona – oczyszczona z nasion
szczypiorek do dekoracji po upieczeniu
Pełny przepis – kliknij tutaj
RYBA PO TAJSKU
Składniki:
200 g. fileta z białej ryby
mąka do oprószenia
olej do smażenia
sos z warzywami:
ząbek czosnku pokrojony w paski
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
pół łyżki cukru
papryka czerwona
papryka żółta
marchewka
2 liście limonki kafir
Przepis:
Partnerem zestawienia przepisów jest Ostry Sklep.