Jesień to o brokuły, dynia, cukinia, gruszki, grzyby i orzechy. To sycące zupy i gulasze warzywne. Większość tych dań można przygotować w jednym naczyniu. Najlepszy jest do tego garnek żeliwny. Jednolity odlew takiego garnka sprawia, że naczynie nagrzewa się równomiernie, prawie jak w termoobiegu w piekarniku.
Gdzie można kupić taki garnek? Można go dostać od mamy i babci, które go używały długie lata albo w kupić w internecie np w sklepie, który sprzedaje patelnie tytanowe.
ZUPA Z ZIEMNIAKÓW I PORA Z KURCZAKIEM
Składniki:
pierś z kurczaka
3 łyżki masła
2 cebule – obrane i pokrojone w piórka
kilo ziemniaków – obranych i pokrojonych na kawałki
2 pory (zielone części też), opłukane i posiekane w talarki
2 kostki rosołowe
szczypta soli i pieprzu
duży pęczek natki i koperku
łyżeczka octu jabłkowego
garść wędzonych śliwek
Przepis na zupę z ziemniaków i pora z kurczakiem
Kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni.
W tym czasie w garnku podsmażyć na maśle cebulę, ziemniaki i pory. Zalać wodą, żeby przykryła warzywa, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 2 kostki rosołowe oraz podsmażonego kurczaka.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy śliwki łyżeczkę octu jabłkowego i posiekany pęczek zieleniny.
CUKINIA Z GRZYBAMI
Duszona cukinia z grzybami jest pyszna, zwłaszcza jeśli lubicie leczo i chcecie przetestować bardziej grzybową, zimową wersję.
Składniki:
50 g podgrzybków
100 g kurek
100 g szpinaku — może być mrożony lub świeży
2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na plasterki
3 małe cukinie pokrojone w długie cienkie paski
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
Przepis na cukinię z grzybami
GULASZ Z DYNI, BATATÓW I ORZESZKÓW
Składniki
cebula – obrana i drobno pokrojona
łyżka masła klarowanego do podsmażenia cebuli
2 szklanki wody
ok 350 g masła orzechowego (niesłodzonego) – mały słoik
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
2 łyżeczki kuminu
pół łyżeczki wędzonej papryki (lub 1 łyżeczka słodkiej papryki)
czubata łyżka pasty z papryczek chilli np harissy lub 2 łyżki tabasco
szklanka czerwonej soczewicy – wypłukanej pod kranem
mała dynia hokkaido – wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki
2 bataty – obrane i pokrojone na pół plasterki
2 marchewki – obrane i pokrojone na pół plasterki
ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady
opakowanie szpinaku baby (ok 150 g) – umytego i odsączonego
garść orzeszków ziemnych do dekoracji
Przepis na gulasz z dyni, batatów i orzeszków
PIECZONE KASZTANY W GLAZURZE
Składniki:
ćwierć kilo pieczonych kasztanów obranych ze skórki
ćwierć kilo dowolnych orzechów (u mnie orzechy laskowe bez skórek)
3 łyżki sosu sojowego
łyżka oliwy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Jak przygotować kasztany w glazurze?
TARTA Z GRUSZEK
Zobacz przepis tutaj.
Partnerem zestawienia przepisów są patelnie-tytanowe.pl