Kiedy wzięłam tę książkę do ręki po raz pierwszy nastawiałam się na takie “Jedz, módl się, kochaj” tylko, że jej autorka i bohaterka, Layne Mosler, żeby znaleźć miłość pojedzie do Buenos Aires, Nowego Jorku i Berlina, a nie do Włoch i na Bali. Czy to się sprawdziło? I tak, i nie.
Przede wszystkim jest to bowiem książka o jedzeniu – najlepszym lokalnym jedzeniu, którego nie znajdziemy w restauracjach dla turystów, ani na blogach, które opisują prawie wyłącznie nowo otwarte miejsca z instagramowymi daniami. Skąd więc brać naprawde sprawdzone rekomendacje? Layne Mosler uważa, że najlepiej pokierują nas taksówkarze. Kiedy wyjeżdża więc do Buenos Aires szukać pomysłu na siebie, stołuje się właśnie w miejscach, które oni polecają. W ten sposób poznaje autentyczną kuchnię i najlepsze nieoczywiste miejsca. Przecież w Polsce rzadko je się pierogi czy bigos na obiad. Już prędzej chili con carne czy humus. Nikt z miejscowych nie chodzi też do turystycznych restauracji na Starym Mieście, a typowym miejscowym daniem może być zupa pho, bo mamy sporą diasporę wietnamską. Podobnie w Buenos Aires oprócz steków lokalnym jedzeniem jest fugazzetta, czyli coś pomiędzy cebularzem a pizzą stworzona przez imigrantów z Włoch. Owocem wypraw Layne jest jej blog taxigourmet.com, w którym dzieli się z czytelnikami swoimi kulinarnymi odkryciami. Przy okazji uczy się tańczyć tango, ma romans ze swoim instruktorem, pracuje w argentyńskiej firmie i poznaje ludzi.
Kiedy przeprowadza się do Nowego Jorku postanawia pójść o krok dalej i sama zostać taksówkarką. To trochę jak w tango. Trzeba umieć też poprowadzić. Jeżdżąc ulicami stolicy bezustannie wypatruje nowych ciekawych miejsc, gdzie można zjeść coś dobrego. Co dobrego udaje jej się upolować? Przeczytajcie sami, ale tutaj opcji jest 100 razy więcej. Aż się chce pojechać w kulinarną podróż śladami rekomendacji z jej książki i bloga.
Ale to w Berlinie Layne znajduje wreszcie miłość… i jeszcze więcej dobrego jedzenia. Berlińska część jest najlepsza! Przekonajcie się sami!
Podróż w trzech smakach.
Przepyszne opowieści z Buenos Aires, Nowego Jorku i Berlina
Autorka: Layne Mosler
Wydawnictwo Kobiece
Data premiery: 2017
Ilość stron: 488
Okładka: miękka