Jeśli ograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki (zobacz przepis) albo z soczewicy (klik), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami.
Składniki:
200 g ugotowanej białej fasoli Jaś
100 g pieczonych batatów
100 g upieczonej marchewki
3 cebule obrane i posiekane w piórka
pół szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków owsianych
3 jajka
po łyżeczce słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, kuminu, pieprzu
po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu
pół słoika suszonych pomidorów i cała zalewa z tego słoika
czarnuszka do dekoracji
Jak przygotować pasztet z fasoli?
Marchew i batata kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy na gładka masę. Mieszamy razem z drobno pokrojonymi pomidorami i całą oliwą ze słoika z pomidorami. Przekładamy do w keksówki wysmarowanej olejem i posypujemy wierzch czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!