Lubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. Z tych samych składników można upiec duży pasztet w keksówce, ale ja wolę indywidualne porcje, bo nie ma kłopotu z krojeniem i łatwiej je przechowywać. Jeśli zasmakuje Ci marchewka to spróbuj też pasztecików z soczewicą.
Składniki:
kilo marchewki ugotowanej lub upieczonej w piekarniku
pół kilo kalafiora ugotowane lub upieczone
2 duże obrane cebule, pokrojone w piórka i podsmażone na patelni
2 ząbki czosnku przciśnięte przez praskę
5 łyżek kaszy manny lub kaszki kukurydzianej
3 surowe jajka
po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, curry, papryki i pieprzu
odrobina soli
4 łyżki pestek dyni
puszka groszku
czarnuszka lub gorczyca brązowa do dekoracji
kilka łyżeczek chrzanu ze słoika do dekoracji
Jak przygotować pasztet z marchewki?
Marchewkę i kalafiorą misujemy. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew z kalafiorem, kaszkę, surowe jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszamy mikserem. Następnie dodajemy dynię i groszek z puszki. Mieszamy bez miksowania. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Bardzo dobrze sprawdzą się też indywidualne porcje upieczone w foremkach do muffinów lub foremkach do tartaletek. Po upieczeniu smarujemy chrzanem i dekorujemy czarnuszką lub gorczycą.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Jestem ciekawa jak to smakuje. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Trochę jak marchewka z groszkiem, ale gęstsze i bardziej chrzanowe