Grzybobranie to nasz sport narodowy. To co zbierzemy, zjadamy od razu, albo suszymy na zimę. Jesienna i zimowa kuchnia nie może się przecież obyć bez grzybów i smaku umami.
Wrzesień i październik to sezon grzybowy, kiedy na naszych stołach królują makaron z grzybami, grzyby w śmietanie, pierogi, bigos i zupy grzybowe.
A przecież dania z grzybami możemy jeść przez cały rok, bo grzyby można kupić suszone i orientalne np. shitake. Z grzybów można przygotować pyszny sos i zupę.
Są też grzyby marynowane i mrożone.
A jakie są najlepsze przepisy z grzybami?
Cukinia z grzybami
Duszona cukinia z grzybami jest pyszna, zwłaszcza jeśli lubicie leczo i chcecie przetestować bardziej grzybową, zimową wersję.
Składniki:
- 50 g podgrzybków
- 100 g kurek
- 100 g szpinaku — może być mrożony lub świeży
- 2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
- czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na plasterki
- 3 małe cukinie pokrojone w długie cienkie paski
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
Przepis na cukinię z grzybami.
Podgrzybki ugotować do miękkości i pokroić w paski.
Wodę po ugotowanych grzybach przelać do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos. Dodać kurki, paprykę, szpinak i cukinię.
Gotować pół godziny, a potem dodać sos sojowy i olej.
Zupa grzybowa z topinamburem
Składniki:
- 250 g suszonych grzybów – u mnie miks borowików i podgrzybków – zalanych wrzątkiem i namoczonych przez noc
- pęczek włoszczyzny – obranej i umytej, pokrojonej na połówki
- cebula – obrana i przekrojona na pół
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- duża szczypta kminku, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu
- kilka listków laurowych
- 5 suszonych plasterków jabłek
- 5 suszonych śliwek bez pestek + po jednej na każdy talerz do podania
- 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych
- 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję
- olej tłoczony na zimno do dekoracji
- szczypiorek lub dymka do dekoracji – posiekany
Pełny przepis – kliknij tutaj:
Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i grzybami shitake
Składniki:
- ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- szalotka – pokrojona w piórka
- pół piersi kurczaka pokrojone w grubą kostkę
- 6 suszonych grzybów shitake — zalane wrzątkiem i zostawione do namoczenia na 10 minut
- różyczki z brokuła
- marchewka pokrojona w talarki
- pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
- pół szklanki wody
- łyżka sosu rybnego
- łyżka pasty czerwone curry
- 2 liście limonki kafir (mrożone)
- puszka mleka kokosowego (na koniec)
Przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Kurczaka lekko obsmażamy na patelni. Czosnek, szalotkę, marchewkę, namoczone grzyby, paprykę i brokuła dusimy 10 minut ze szklanką wody i podsmażonym kurczakiem.
Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze.
Makaron z kurkami
Bez kurek nie ma jesieni. Klasyczny przepis na makaron z kurkami można podrasować, dodając boczek i makaron gryczany soba.
Składniki:
- makaron gryczany soba – 2 porcje
- 100 g boczku drobno pokrojonego w cienkie paski
- 200 g kurek – umytych i wysuszonych
- cebula – pokrojona w piórka
- całe jajko
- żółtka z 2 jajek
- 2 łyżki startego sera pecorino
- duża szczypta pieprzu
Przepis na makaron z kurkami
Boczek podsmażyć na patelni, kiedy tłuszcz się wytopi, dodajemy cebulę i kurki. Podsmażamy. W miseczce mieszamy jajka, ser i pieprz. Gotujemy makaron al dente. Odsączamy go i dodajemy na patelnię do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody. Zalewamy masą jajeczną i mieszamy. Podajemy od razu.
Marynowane grzybki
Składniki:
- kilo małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze)
- cebula pokrojona w piórka
- mała marchewka pokrojona w grube plasterki
- zalewa:
- litr wody
- szklanka octu
- czubata łyżka soli
- kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik
- 2-3 średnie słoiki – wyparzone
Jak przygotować grzybki marynowane?
Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę, mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę.
W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą.