Najlepsze przepisy z grzybami

Najlepsze przepisy z grzybami

Grzybobranie to nasz sport narodowy. To co zbierzemy, zjadamy od razu, albo suszymy na zimę. Jesienna i zimowa kuchnia nie może się przecież obyć bez grzybów i  smaku umami.

Wrzesień i październik to  sezon grzybowy, kiedy na naszych stołach królują makaron z grzybami, grzyby w śmietanie, pierogi, bigos i zupy grzybowe.

A przecież dania z grzybami możemy jeść przez cały rok, bo grzyby można kupić suszone i orientalne np. shitake. Z grzybów można przygotować pyszny sos i zupę.

Są też grzyby marynowane i mrożone.

A jakie są najlepsze przepisy z grzybami?

bigos z cukini

Cukinia z grzybami

Duszona cukinia z grzybami jest pyszna, zwłaszcza jeśli lubicie leczo i chcecie przetestować bardziej grzybową, zimową wersję.

Składniki:

  • 50 g podgrzybków 
  • 100 g kurek
  • 100 g szpinaku — może być mrożony lub świeży
  • 2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
  • czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na plasterki
  • 3 małe cukinie pokrojone w długie cienkie paski
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

Przepis na cukinię z grzybami.

Podgrzybki ugotować do miękkości i pokroić w paski.

Wodę po ugotowanych grzybach przelać do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos. Dodać kurki, paprykę, szpinak i cukinię.

Gotować pół godziny, a potem dodać sos sojowy i olej.

Zupa grzybowa z topinamburem

Zupa grzybowa z topinamburem

Składniki:

  • 250 g suszonych grzybów – u mnie miks borowików i podgrzybków – zalanych wrzątkiem i namoczonych przez noc
  • pęczek włoszczyzny – obranej i umytej, pokrojonej na połówki
  • cebula – obrana i przekrojona na pół
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • duża szczypta kminku, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • 5 suszonych plasterków jabłek
  • 5 suszonych śliwek bez pestek + po jednej na każdy talerz do podania
  • 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych
  • 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję
  • olej tłoczony na zimno do dekoracji
  • szczypiorek lub dymka do dekoracji – posiekany

Pełny przepis – kliknij tutaj:

Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i brokułami

Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i grzybami shitake

Składniki:

  • ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • szalotka – pokrojona w piórka
  • pół piersi kurczaka pokrojone w grubą kostkę
  • 6 suszonych grzybów shitake — zalane wrzątkiem i zostawione do namoczenia na 10 minut
  • różyczki z brokuła
  • marchewka pokrojona w talarki
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • pół szklanki wody
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka pasty czerwone curry
  • 2 liście limonki kafir (mrożone)
  • puszka mleka kokosowego (na koniec)

Przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Kurczaka lekko obsmażamy na patelni. Czosnek, szalotkę, marchewkę, namoczone grzyby, paprykę i brokuła dusimy 10 minut ze szklanką wody i podsmażonym kurczakiem.

Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze.

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Bez kurek nie ma jesieni. Klasyczny przepis na makaron z kurkami można podrasować, dodając boczek i makaron gryczany soba.

Składniki:

  • makaron gryczany soba – 2 porcje
  • 100 g boczku drobno pokrojonego w cienkie paski
  • 200 g kurek – umytych i wysuszonych
  • cebula – pokrojona w piórka
  • całe jajko
  • żółtka z 2 jajek
  • 2 łyżki startego sera pecorino
  • duża szczypta pieprzu

Przepis na makaron z kurkami

Boczek podsmażyć na patelni, kiedy tłuszcz się wytopi, dodajemy cebulę i kurki. Podsmażamy. W miseczce mieszamy jajka, ser i pieprz. Gotujemy makaron al dente. Odsączamy go i dodajemy na patelnię do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody. Zalewamy masą jajeczną i mieszamy. Podajemy od razu.

Marynowane grzybki

Marynowane grzybki

Składniki:

  • kilo małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze)
  • cebula pokrojona w piórka
  • mała marchewka pokrojona w grube plasterki
  • zalewa:
  • litr wody
  • szklanka octu
  • czubata łyżka soli
  • kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik
  • 2-3 średnie słoiki – wyparzone

Jak przygotować grzybki marynowane?

Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę, mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę.

W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą.


Related Posts

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Święta, święta i po świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść na grzyby, nawet jeśli mam czas odwiedzić tylko lasek, który rośnie blisko mojej działki. Jest […]

Najlepsze przepisy na boczniaki

Najlepsze przepisy na boczniaki

Chcecie jakiś mniej typowy przepis na boczniaka? Dziś będzie zupa, kanapka, makaron, leczo i warzywa z boczniakami!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *