Raport FoodRentgen glifosat i inne pestycydy w mące

Raport FoodRentgen glifosat i inne pestycydy w mące

Czy konsumenci mogą realnie wpływać na jakość produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły i normy bezpieczeństwa stosowania pestycydów? Raport „Prześwietlamy: Mąki” udowadnia, że producenci liczą się z opinią konsumentów, choć większość z nich nie jest jeszcze gotowa na przejrzystość.
UgotowanePozamiatane.pl jest patronem medialnym raportu.

Program FoodRentgen działa od 2016 roku i dostarcza wiarygodnej informacji na temat produktów spożywczych i zawartych w nich zanieczyszczeń. W ten sposób przyczynia się do zmniejszania zjawiska asymetrii informacji na rynku i wypierania produktów lepszych przez produkty tańsze i gorsze.

W raporcie FoodRentgen 110 produktów zostało zidentyfikowanych w fazie przygotowań badań i z tego grona internauci w sondzie internetowej wyselekcjonowali produkty do badania. W raporcie natomiast znajdziemy informacje o 15 produktach mącznych od 28 producentów, które zostały przebadane w laboratorium. Zbadano nie tylko same mąki, ale też normy bezpieczeństwa stosowania pestycydów.

Dlaczego to takie ważne?

Norma stosowania pestycydów w soi pod koniec lat 90-tych ubiegłego wieku wzrosła 200 razy. Norma dla grzybów leśnych jest 500 razy wyższa niż dla grzybów hodowlanych, a Najwyższe Dopuszczalne Poziomy Pozostałości glifosatu w produkcji pszenicy, żyta czy orkiszu są stukrotnie wyższe niż dla prosa, czy gryki. Warto zadać sobie pytanie, skąd biorą się te różnice – mówi Karolina Pruchniewicz, doktorantka Międzynarodowego Prawa Żywnościowego.

Coraz liczniejsza grupa konsumentów nie zgadza się na obecność pozostałości glifosatu w ich codziennej diecie. Niestety, informacji o tym herbicydzie totalnym nie znajdziemy na opakowaniu produktów, które kupujemy w sklepach: kasz, płatków, mąk, piw czy też innych. Chcemy to zmienić oznaczając produkty, które są czyste. Będzie to z korzyścią dla konsumentów, jak i dla producentów z produktami bez pozostałości pestycydów – mówią Galiccy z FoodRentgen.

Raport pestycydy w mące

Raport „Prześwietlamy: Mąki” dotyczy produktów w czterech kategoriach mąk: pszennych, żytnich, orkiszowych i ziemniaczanych. Konsumenci wyselekcjonowali 11 produktów. Dodatkowe 4 zostały zgłoszone przez producentów mąki, gdy organizatorzy wystosowali zaproszenie z propozycją dobrowolnego dołączenia do badania.

Po publikacji raportów dotyczących kasz pojawiły się zarzuty, że badamy małą część produktów, a ich wyniki rzutują na wszystkie kasze na rynku. Dlatego tym razem postanowiliśmy dać producentom szansę „dołączyć” do badania ze swoimi produktami. Oczywiście to wciąż my sami wybieraliśmy sklep i kupowany produkt – wyjaśnia Marzena Poniatowska-Galicka z FoodRentgen. Producenci produktów wyselekcjonowanych przez konsumentów otrzymali też propozycję rozszerzenia badania o dodatkowe pestycydy. – Na naszą propozycję odpowiedziała dosłownie garstka firm gotowa poddać swoje produkty badaniu – mówi Poniatowska-Galicka.
Zaledwie 5 pięciu na 110 produktów zgłoszono się na dodatkowe badania.

Po zakupie w sklepie losowo wybranych partii mąki, trafiły one do Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Jaką mąkę warto kupić?

W przypadku 2 produktów badania nie wykazały obecności żadnych pestycydów (w tym glifosatu). Są to:
Podlaskie Mąki Ekologiczne Mąka Żytnia Chlebowa Bio Biolife
i Szczepanki Mąka Pszenna Tortowa Typ 450 Młyny Szczepanki

Badania nie wykazały obecności glifosatu także w pozostałych 13 produktach.

Zdaniem twórców Programu FoodRentgen brak pozostałości glifosatu, może być efektem zapowiadanych z dużym wyprzedzeniem badań mąk, bo producenci mieli pół roku, by się solidnie przygotować.

Raport FoodRentgen do pobrania bezpłatnie ze strony.

Informacje o zbiórce na kolejne badania.


Related Posts

Jak wybrać restaurację na Restaurant Week? UgotowanePozamiatane.pl ambasadorem festiwalu

Jak wybrać restaurację na Restaurant Week? UgotowanePozamiatane.pl ambasadorem festiwalu

W tym roku do niemarnowania żywności zachęca kwietniowa edycja Festiwal Restaurant Week, który odbywa się w duchu #RespectFood. W tym roku jestem ambasadorem festiwalu. Ponieważ biorę w nim udział co roku,  to chciałabym podzielić się moimi obserwacjami jak wybrać festiwalową rezerwecja, żeby nie żałować. Ale po kolei. Dlaczego taki festiwal to less waste i oszczędność dla wszystkich? Goście restauracji […]

FESTIWAL KULTURY KOKTAJLOWEJ World Class Cocktail

FESTIWAL KULTURY KOKTAJLOWEJ World Class Cocktail

Można już zarezerwować bilety na 2. edycję World Class Cocktail Festival (5-16.06). World Class to ogólnoświatowy program promujący nowe trendy w sztuce koktajlowej i jakościową konsumpcję światowej klasy alkoholi. Festiwal Koktajli promuje krajową scenę barmańską, zero waste bez jednorazowych słomek i odpowiedzialne spożywanie alkoholu przez osoby pełnoletnie. To też świetna okazja do spędzenia czasu […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *