Dieta na zdrowe jelita

Dieta na zdrowe jelita

Zdrowie powstaje w jelitach. Korzystne i niekorzystne zmiany we florze bakteryjnej są spowodowane dietą. Sama dieta oczywiście nie wystarczy, bo jest jeszcze styl życia, czyli poziom stresu, przyjmowane leki, palenie tytoniu i spożycie alkoholu oraz jakość snu.

Dobre bakterie w jelitach pomagają nam w trawieniu i przyswajaniu składników żywności. Zabezpieczają też przed nadmiernym rozrostem kolonii szkodliwych bakterii.  Kiedy coś nie działa, trzeba włożyć sporo wysiłku, żeby nasze jelita wróciły do normy.

Jak odbudować florę bakteryjną?

Dobrą pożywką dla flory bakteryjnej jest błonnik, który znajdziemy w pełnoziarnistych  produktach zbożowych,  warzywach i owocach.

Także fermentowane produkty mleczne i ocet jabłkowy mogą nam pomóc. Korzystne jest też ograniczenie cukru, jedzenie kiszonek i suplementacja. Kapsułki z probiotykami powinny nam towarzyszyć nie tylko w trakcie antybiotykoterapii, bo mogą wspomóc nasz organizm i trawienie na co dzień. 

Probiotyki warto łączyć z prebiotykami i dietą regenerującą jelita. Po prostu najlepiej zadziałają razem z posiłkiem.

Jeśli jest bardzo źle warto zacząć od diety lekkostrawnej.

Kiedy śluzówka naszego przewodu pokarmowego się zagoi, będziemy mogli jeść kiszone warzywa, jogurty, chleb na zakwasie i bogaty w inulinę topinambur. Przepisy na takie zdrowe dla jelit dania znajdziesz poniżej.

Tymczasem zostaje suplementacja.

Dieta na jelita – najlepsze przepisy

SURÓWKA Z TOPINAMBUREM W STYLU KIMCHI

Składniki:

pęczek rzodkiewki

5 bulw topinamburu

pół czerwonej papryki

2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce

2 ząbki czosnku przetartego przez praskę

szczypiorek lub dymka drobno posiekane

3 łyżki sosu sojowego

łyżka sosu rybnego

łyżka ostrej pasty chili

Pełny przepis:

KISZONA KAPUSTA Z CZARNUSZKĄ

Składniki:

garść kiszonej kapusty

łyżka oleju lnianego lub rydzowego

duża szczypta nasion czarnuszki

Pełny przepis:

CARPACCIO Z KISZONYCH BURAKÓW

Składniki:

kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz):

4 podłużne buraki

listek laurowy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

łyżka soli na litr wody

3 ząbki czosnku

sos:

po 2 łyżki oliwy

po łyżce miodu i octu jabłkowego

świeżo mielony pieprz

garść rukoli do dekoracji

kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni

Pełny przepis

ŻUREK CHRZANOWY

Składniki:

pęczek włoszczyzny na bulion

cebula

5 ząbków czosnku

4 ziemniaki

2 kawałki białej kiełbasy

po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego

kilka listków laurowych

pół litra zakwasu na żur domowego

mały słoik chrzanu ok 150 g

jajko na twardo do dekoracj

koperek do dekoracji

Pełny przepis:

BIGOS Z CHRZANEM

Składniki:

100 g suszonych grzybów

po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca

3 cebule obrane i pokrojone na półplasterki

2 ząbki czosnku przetarte przez praskę

kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki

3 łyżki chrzanu

2 łyżki musztardy ziarnistej

300 ml białego wina

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju do podania

Pełny przepis:

KOKTAJL Z KISZONYCH CYTRYN I JOGURTU

Składniki:

1 kiszona cytryna

opakowanie jogurtu greckiego

łyżka miodu

Pełny przepis:


Related Posts

Dieta na dobry sen

Dieta na dobry sen

Dobra kolacja równa się dobry sen. Nie powinno się kłaść spać ani głodnym, ani przejedzonym.
Warto zjeść coś zawierającego węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, np. brązowy ryż.

Miażdżyca – co musisz wiedzieć?

Miażdżyca – co musisz wiedzieć?

Miażdżyca jest poważną chorobą, która może spowodować m.in. udar mózgu, czy zawał serca. Poznaj jakie skutki niesie ze sobą miażdżyca, objawy, przyczyny oraz sposób jej leczenia.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *