Zdrowie powstaje w jelitach. Korzystne i niekorzystne zmiany we florze bakteryjnej są spowodowane dietą. Sama dieta oczywiście nie wystarczy, bo jest jeszcze styl życia, czyli poziom stresu, przyjmowane leki, palenie tytoniu i spożycie alkoholu oraz jakość snu.
Dobre bakterie w jelitach pomagają nam w trawieniu i przyswajaniu składników żywności. Zabezpieczają też przed nadmiernym rozrostem kolonii szkodliwych bakterii. Kiedy coś nie działa, trzeba włożyć sporo wysiłku, żeby nasze jelita wróciły do normy.
Jak odbudować florę bakteryjną?
Dobrą pożywką dla flory bakteryjnej jest błonnik, który znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i owocach.
Także fermentowane produkty mleczne i ocet jabłkowy mogą nam pomóc. Korzystne jest też ograniczenie cukru, jedzenie kiszonek i suplementacja. Kapsułki z probiotykami powinny nam towarzyszyć nie tylko w trakcie antybiotykoterapii, bo mogą wspomóc nasz organizm i trawienie na co dzień.
Probiotyki warto łączyć z prebiotykami i dietą regenerującą jelita. Po prostu najlepiej zadziałają razem z posiłkiem.
Jeśli jest bardzo źle warto zacząć od diety lekkostrawnej.
Kiedy śluzówka naszego przewodu pokarmowego się zagoi, będziemy mogli jeść kiszone warzywa, jogurty, chleb na zakwasie i bogaty w inulinę topinambur. Przepisy na takie zdrowe dla jelit dania znajdziesz poniżej.
Tymczasem zostaje suplementacja.
Dieta na jelita – najlepsze przepisy
SURÓWKA Z TOPINAMBUREM W STYLU KIMCHI
Składniki:
pęczek rzodkiewki
5 bulw topinamburu
pół czerwonej papryki
2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce
2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
szczypiorek lub dymka drobno posiekane
3 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżka ostrej pasty chili
Pełny przepis:
KISZONA KAPUSTA Z CZARNUSZKĄ
Składniki:
garść kiszonej kapusty
łyżka oleju lnianego lub rydzowego
duża szczypta nasion czarnuszki
Pełny przepis:
CARPACCIO Z KISZONYCH BURAKÓW
Składniki:
kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz):
4 podłużne buraki
listek laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
łyżka soli na litr wody
3 ząbki czosnku
sos:
po 2 łyżki oliwy
po łyżce miodu i octu jabłkowego
świeżo mielony pieprz
garść rukoli do dekoracji
kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni
Pełny przepis
ŻUREK CHRZANOWY
Składniki:
pęczek włoszczyzny na bulion
cebula
5 ząbków czosnku
4 ziemniaki
2 kawałki białej kiełbasy
po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego
kilka listków laurowych
pół litra zakwasu na żur domowego
mały słoik chrzanu ok 150 g
jajko na twardo do dekoracj
koperek do dekoracji
Pełny przepis:
BIGOS Z CHRZANEM
Składniki:
100 g suszonych grzybów
po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca
3 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki
3 łyżki chrzanu
2 łyżki musztardy ziarnistej
300 ml białego wina
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju do podania
Pełny przepis:
KOKTAJL Z KISZONYCH CYTRYN I JOGURTU
Składniki:
1 kiszona cytryna
opakowanie jogurtu greckiego
łyżka miodu
Pełny przepis: