Moim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę.
Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię albo na pyszne włoskie danie z makaronem gryczanym pizzocheri. Dziś będzie mniej hurtowa ilość, ale za to z chrzanem. Chrzan bardziej kojarzy się z Wielkanocą, ale doskonale podkręca smak kiszonej kapusty. Niby tradycyjne danie, ale w nowoczesnej odsłonie. Tradycyjny bigos robi się przez wiele dni, ale to jest przepis dla tych, którzy nie mają tyle czasu. Jest też pyszny z soczewicą tak jak w tym przepisie na bigos.
Lubięten przepis też dla tego, że do gotowania używa się białego wina. Trochę trafia też do garnka z potrawą.
Składniki:
100 g suszonych grzybów
po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca
3 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki
3 łyżki chrzanu
2 łyżki musztardy ziarnistej
300 ml białego wina
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju do podania
Przepis na kapustę wigilijną z chrzanem
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je ugotować w litrze wody razem z przyprawami (liście laurowe i kulki przypraw) przez godzinę pod przykrywką, żeby woda się nie wygotowała. Kiedy grzyby się ugotują odcedzamy je zachowując bulion grzybowy, w którym się gotowały. W dużym garnku podsmażamy cebulę na łyżce oleju. Po chwili dodajemy odsączone grzyby (oczyszczone z kawałków listków i kulek przypraw), czosnek, kapustę, bulion grzybowy, chrzan, musztardę, wino i sos sojowy. Gotujemy co najmniej przez godzinę a najlepiej 2. Przed samym podaniem dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Ja kocham wigilijną kapustę z grochem, z chrzanem nigdy nie jadłam, będę musiała spróbować 🙂
Koniecznie. Jak lubisz z grochem to spróbuj też z soczewicą: https://ugotowanepozamiatane.pl/wigilijny-bigos-z-kapusty-i-soczewicy/