Gdybym mogła używać tylko jednej przyprawy byłby to pieprz. Jest pikantny, ale nie za bardzo. Poprawia smak, ale jest zdrowy i ma wiele różnych odmian, z których każda smakuje inaczej. W curry z pieprzem i tofu możemy poczuć czym różni się w smaku pieprz czarny od zielonego, żeby jeszcze bardziej je polubić. Chrupkie warzywka, tofu i pieprzny sos są inspirowane kuchnią tajską, ale przede wszystkim to szybkie i zdrowe danie na obiad, które łatwo jest zapakować w pojemnik lunchowy.
Składniki na 3 porcje:
cebula pokrojona w piórka
łyżka świeżo zmielonego pieprzu
łyżka zielonego pieprzu marynowanego w kulkach
2 łyżki zielonej pasty curry
opakowanie tofu naturalnego (180-200 g) pokrojonego na kawałki
czerwona papryka pokrojona na kawałki
marchewka pokrojona w plasterki
100 g różyczek brokułów podzielonych na mniejsze części
mała cukinia pokrojona w półplasterki
ząbek czosnku przetarty przez praskę
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
ryż do podania
Przepis na curry z pieprzem i tofu
Woka lub patelnię przetrzeć ręcznikiem nasączonym olejem i rozgrzać. Zeszklić cebulę. Dodać przyprawy i tofu – podsmażyć. Następnie dodać paprykę, marchewkę i brokuły a po kilku minutach cukinię i czosnek oraz sos sojowy i rybny. Kiedy warzywa będę usmażone al dente dodać skórkę i sok z limonki. Podajemy na ciepło z ryżem.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Wygląda smakowicie, jednak przy moich zdolnościach kulinarnych, wyszłoby coś strasznego, ale może kiedyś spróbuję. Zazdroszczę osobom, które dobrze gotują i potrafią wyczarować takie mało spotykane potrawy.
Ten przepis jest prostszy niż myślisz. Jedyny warunek, że musisz lubić pieprz
Ojej! Już wiem, co na obiad jutro zrobię 🙂