Mam ogromną słabość do ciast warzywnych, gdzie część mąki zastępuje się porcją warzyw, które nie tylko nadają lepszej konsystencji, ale są też zdrowsze. Najlepsze jest to, że smak warzywny nie jest dominujący. Najlepsze ciasta warzywne to te czekoladowe a najlepszym warzywnym dodatkiem jest ciecierzyca, która nadaje ciastu orzechowy i kremowy posmak. Jest też pełna białka błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo lubię w tym cieście, że trudno jest w nim odróżnić orzechy laskowe od ziarenek ciecierzycy i że zawiera czekoladowe kropelki, które nie roztapiają się w czasie pieczenia.
Składniki:
szklanka mąki
4 łyżki kakao
łyżka kawy zbożowej
pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru
puszka odsączonej ciecierzycy (odkładamy garstkę żeby została niezmiksowana)
3 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
dojrzały banan
4 łyżki czekoladowych kropelek – u mnie mleczne Chocodami do zapiekania
http://www.chocodami.pl/sklep/czekoladowe/
4 łyżki orzechów laskowych
4 łyżki mrożonych jagód
keksówka posmarowana olejem i podsypana mąką
Przepis na czekoladowe ciasto z ciecierzycy z orzechami
Mieszamy dokładnie suche składniki (mąka, kakao, kawa, cynamon, soda, cukier).
W dużym garnku miksujemy ciecierzycę, jajka, wanilię i banana.
Dodajemy suche składniki i miskujemy na gładką masę.
Do ciasta dodajemy połowę czekoladowych kropelek i orzechy.
Przekładamy całość do keksówki i posypujemy resztą kropelek czekoladowych i jagodami.
Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół) przez 40 minut.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Wygląda bardzo smacznie 🙂
I takie jest – zwłaszcza chrupki wierzch
Wygląda przepysznie 😀 z przepisu chętnie skorzystam 😀
Myślę, ze to ciasto by mi smakowało. Nigdy nie jadłam takirgobz ciecierzycy.