Uwielbiam leczo, ale o tej porze roku jest łatwiej w sklepie o okrę niż o cukinię. Okrę można kupić w prawie każdym sklepie arabskim czy indyjskim, który ma zamrażarkę. To coś pomiędzy ogórkiem i fasolą. Dobrze komponuje się z pomidorem i intensywnymi przyprawami. Jest sycąca a po podgrzaniu zagęszcza dania i nadaje im pysznego smaku. Zwykle kupuję mrożoną, bo świeżą trzeba szybko zużyć po kupieniu, żeby nie uschła i nie zrobiła się łykowata.
Składniki:
3 cebule pokrojone w piórka
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
3 papryki czerwone – oczyszczone i pokrojone na kawałki
łyżka oliwy
po pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy, tymianku i rozmarynu
cukinia pokrojona w półplasterki
400 g mrożonej okry
duże opakowanie passaty pomidorowej
Jak przygotować leczo z okrą?
Podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i paprykę, szklankę wody i przyprawy. Po 15 minutach dodajemy cukinię i okrę, Gotujemy do miękkości i na koniec dodajemy passatę pomidorową.