Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

O tym błyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, bo na pewno nic nam nie wycieknie.

 

Składniki:
8 arkuszy papieru ryżowego
opakowanie serka mascarpone 250 g
opakowanie borówek

Przygotowanie:

Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilkę do ciepłej wody. Arkusz ma 2 strony, bardziej gładką, która ma po zwinięciu znaleźć się na zewnątrz i bardziej szorstką, do której mają przywierać składniki. Po wyjęciu z wody odłożyć na deskę, na środku ułożyć owoce (garstkę) i czubatą łyżkę mascarpone. Zawinąć całość jak sajgonkę. podawać od razu albo zapakować sobie na pyszne drugie śniadanie.

borówki

 

 

 


Related Posts

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom. […]

Spring rollsy z figami i orzechami

Spring rollsy z figami i orzechami

Lato i jesień to dla mnie czas na świeże figi. Przypomina mi moje stypendium we Włoszech, gdzie uczyłam się języka m.in. robiąc zakupy na bazarze. Na lokalnym bazarku gdzie mieszkałam nie można było nic kupić, nie wdając się w długą rozmowę ze sprzedającym, który widząc, że jestem cudzoziemką sprzedawał m zawsze też kilka przepisów i opowieści o produkcie. Generalnie rozumiałam z tego tak 30% […]



1 thought on “Spring Rollsy z borówkami i mascarpone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *