Jesień da się lubić. Widać to zwłaszcza na stoiskach z warzywami, gdzie owoce lata lsnią wszystkimi barwami. Najbardziej smakują mi teraz cukinie, zwłaszcza te małe, młode i koniecznie panierowane. Są pyszne i w piekarniku robią się dosłownie chwilkę. Absolutnym letnim hitem była zawsze cukinia panierowana i smażona lub pieczona w piekarniku. Zdrowszą wersją panierki jest panier z ciecierzycy. Głównym składnikiem jest mąką z ciecierzycy, która ma więcej białka niż tradycyjna bułka tarta i nie zawiera glutenu.
Składniki:
Na panierowane cukinie:
3-4 młode cukinie
jajko
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
ćwierć łyżeczki zmielonego pieprzu
1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (u mnie panier z ciecierzycy Mamut)
1/3 szklanki ziaren sezamu
Na sos pomidorowy:
kartonik sosu pomidorowego lub passaty (ok 400 g)
mała cebula posiekana w piórka
ząbek czosnku przetarty przez praskę
pół łyżeczki oregano
Na marchewkowe tzatziki:
duża marchewka lub 2 małe – obrane i starte na tarce grubych oczkach
ogórek szklarniowy – obrany i starty na tarce grubych oczkach
sól do smaku
pęczek koperku – drobno posiekany
duże opakowanie jogurtu greckiego (400g)
ząbek czosnku przetarty przez praskę
łyżeczka miodu
pieprz
skórka otarta z całej cytryny i wyciśnięty z niej sok
oliwa do skropienia
Przepis na cukinię panierowaną z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym
Zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę podsmażamy. Dodajemy sos pomidorowy i czosnek. Smażymy aż sos zgęstnieje.
W tym czasie kroimy młode cukinie na ćwiartki lub ósemki. Przygotowujemy sobie 2 duże talerze. Na jednym będzie rozbełtane jajko z przyprawami a na drugim panier z ciecierzycy wymieszany z sezamem. Każdy kawałek cukinii obtaczamy w jajku i panierce. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach w piekarniku aż będzie miękka w środku i chrupka na zewnątrz.
W tym czasie solimy marchewkę z ogórkiem. Po chwili odsączamy nadmiar wody z warzyw i mieszamy je z koperkiem. Jogurt mieszamy z czosnkiem, miodem, pieprzem i cytryną. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Skrapiamy marchewkowe tzatziki oliwą.
Cukinie wyjmujemy z piekarnika i podajemy z sosem pomidorowym i jogurtowo-marchewkowym.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!