Uwielbiam warsztaty kulinarne. To jeden z powodów, dla którego założyłam tego bloga. Jest coś magicznego w studiach kulinarnych, we wspólnym przygotowywaniu posiłku i uczeniu się nowych trików.
Najlepsze jest zawsze wspólne jedzenie. To jest nasze jedzenie, bo sami je zrobiliśmy, ale zwykle jest to coś, czego sami byśmy nie przygotowali, bo pracujemy pod kierunkiem kogoś, kto gotuje lepiej niż my. W The Plate szefem kuchni jest Sławomir Wojtysiak, a ja wybrałam się na jego warsztaty z rolowania.
Poznałam tam tajniki przygotowania burrito, gołąbków z kaczką, ziemniakami gotowanymi w kaczym tłuszczu i wężymordem, oraz naleśników z matchą i serkiem z orzechów nerkowca. Studio mieści się na Nowolipkach 15, więc składniki pochodzą z Hali Mirowskiej. Dobry nastrój zapewnia w nim piękne designerskie wnętrze, prosecco, opowieści podróżnicze oraz przemiła ekipa dowodzona przez Anię Hoa. To kolejny plus warsztatów gotowania – bardzo łatwo jest przełamać pierwsze lody z innymi uczestnikami. W końcu siedzi się razem przy jednym stole i je przygotowane razem potrawy. Część osób przyszła ze swoją mamą czy parterem, ale na koniec wszyscy byliśmy jedną wielką warsztatową rodziną.
Największą niespodzianką warsztatów były dla mnie ziemniaki gotowane w kaczym tłuszczu, ale najbardziej smakował mi klasyk – burrito. Chyba dlatego, że uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym.
Składniki na 4 burritos:
4 szalotki drobno posiekane
ząbki czosnku przetarte przez praskę
pół kilo mięsa mielonego np. z indyka
100 ml czerwonego wina
limonka
po łyżeczce kuminu, chili, mielonych ziaren kolendry i pieprzu
2 łyżki papryki wędzonej
kilka gałązek świeżego tymianku
puszka pomidorów
100 gram suszonej żurawiny
4 blaty do tortilli
200 gram ryżu jaśminowego ugotowanego z łyżką kurkumy
awokado pokrojone w paski i skropione sokiem z limonki
sos:
200 ml jogurtu greckiego
sok z połówki limonki i otarta skórka
1/3 pęczka drobno posiekanej kolendry
Przepis na burrito
Na patelni zeszklić szalotkę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i podsmażać kilka minut. Po chwili wlewamy czerwone wino i dusimy kolejne kilka minut. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, wędzoną paprykę, pieprz świeży tymianek, pomidory i żurawinę. Dusimy pół godziny. Patelnie można przykryć kółkiem wyciętym z pergaminu do pieczenia.
W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos jogurtowy mieszając razem wszystkie składniki sosu.
Na tortilli układamy ryż, paski awokado i farsz mięsny. Zwinięte burrito grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Podajemy z sosem.
The Plate
Adres: Nowolipki 15 w Warszawie
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!