Jedną z fajniejszych inspiracji w „Gotowanie jest super” – nowej książce Adama Kozaneckiego jest pomysł na budyń jaglany z kardamonem. Oryginalnie jest to budyń jagodowy, ale u mnie bananowy z konfiturą.
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
szklanka wrzątku
szklanka mleka
ekstrakt waniliowy – łyżeczka
sok z całej cytryny
2 łyżki miodu
2 czubate łyżki serka mascarpone
łyżka kardamonu
banan
domowa konfitura (u mnie z owoców leśnych)
Jak przygotować budyń jaglany?
Kaszę prażymy na sucho w garnku, mieszając aż zacznie pachnieć. Zalewamy szklanką wrzątku i mleka, dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Kiedy jaglanka wchłonie cały płyn i będzie ugotowana odstawiamy ją do ostygnięcia.
W blenderze miksujemy przestudzoną kaszę, miód, kardamon, serek mascarpone i banana. Wykładamy do pucharka lub szklanki i dekorujemy domową konfiturą.