Jaki szybki obiad pasuję do drinka z palemką? Dziś smażymy ryż z ananasem – lekko słodki, lekko kwaśny, trochę chrupiący i trochę pikantny. Pisałam już, że szybko się go robi?
Składniki:
125 g ryżu
mały ananas pokrojony na kawałki
pół szalotki
sok z limonki
1 łyżka pasty z tamaryndowca (takiej jak do pad thai)
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
łyżeczka sosu chili
50 g orzechów ziemnych
pieprz
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy tak jak wskazano na opakowaniu. Z 3 sosów, limonki i tamaryndowca robimy marynatę, wkładamy do niej kawałki ananasa. Na patelni prażymy orzechy, dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę i ananasa z sosem. Kiedy się podsmażą dodajemy ryż. Mieszamy i podajemy.