“Smakoterapia” – Iwona Zasuwa – recenzja

“Smakoterapia” – Iwona Zasuwa – recenzja

Smakoterapia to blog, który prowadzi mama wybrednego alergika, dla której jedzenie to przede wszystkim dbanie o siebie i bliskich. Nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. Uczy nas też jak być Panią Swojego Smaku – wybierać smaczne alternatywy dla niezdrowych i uzależniających składników codziennych dań. W jej kuchni ma  być przede wszystkim zdrowo. Bez mięsa, glutenu, nabiału i cukru. Bez gotowców, produktów rafinowanych, bez puszek i mrożonek, ale też bez metalowych naczyń czy folii aluminiowej.  Jeśli potrzebujecie właśnie takich przepisów pomoże wam właśnie wydana książka

Smakoterapia - Iwona Zasuwa - recenzja

Co jest najważniejsze w gotowaniu?

Kierowanie się smakiem, intuicją i własnym gustem! Ma być smacznie i autentycznie. To prawdziwe menu prawdziwej rodziny. Wprawdzie zdarzają się też przepisy typu pizza z ryżu, albo do których będzie nam potrzebne kuzu, maranta trzcinowata i kefir wodny, ale całość wygląda bardzo zwyczajnie.

A przecież kiedy Iwona Zasuwa otwierała bloga, kuchnia wege nie była tak powszechna i bogata a przepisy te nie trafiły jeszcze pod strzechy. Jest to zasługą między innymi Smakoterapii i jej szkoleń. Coś co zaczęło się jako miejsce dla osób, które ze względu na nietolerancje pokarmowe traktowane były jako chorowite ekoświry, zmienia kuchnię polską i to co podajemy naszym bliskim.

Iwona Zasuwa lubi prowadzić warsztaty, bo lubi spotykać się z ludźmi, dla których też wążne jest zdrowie i smak.Było to widać na warsztatach w szkole gotowania Cook Story by Samsung, które uświetniły premierę “Smakoterapii”. Na warsztatach przygotowywaliśmy wegańskie mascarpone, zupę z dyni i burgery buraczane.

 

Książka, podobnie jak blog,  ma ułatwić nam codzienne gotowanie. Także jeśli chodzi o zwykłe, szybkie dania, które często są pomijane w książkach kucharskich.

Znajdziemy tu przepisy na bezmleczny nabiał, bezglutenowe chlebki i smarowidłą do nich, placki i sałatki, na przemycanie dzieciom nielubianych przez nich zdrowych składników i na orientalne zupy, które smakować będą każdemu i którymi będziemy mogli się ratować przy jesiennych przeziębieniach. Sporo jest przepisów na dania dzikiej kuchni zawierające pędy chmielu, pokrzywę z ogródka, bez, szczaw i mniszek.

Smakoterapia - Iwona Zasuwa - recenzja

Co bym ugotowała z nowej książki Smakoterapii?

Dobrze wygląda chleb gryczany błyskawiczny, naleśniki z białej gryki, smalec z fasoli, surówka z kalarepy, rzepy i rzodkiewki, chłodnik z dyni, kalafior w sezamowej skorupce, ogórki na gorąco, pędy chmielu w oliwie czosnkowej, pikantne warzywa wg. przepisuKayah i złota zupa z chrzanem.

 

Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru.

Autorka:Iwona Zasuwa

Wydawnictwo:     Edipresse Książki

Data premiery:     2017

Ilość stron:     352

Okładka: miękka

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 


Related Posts

“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

Kiedy znana blogerka, jak Alicja z wegannerd, wydaje książkę, zawsze ma dylemat – jak pokazać typowe dla siebie smaki i zestawienia zupełnie nowym czytelnikom, a jednocześnie zaskoczyć tych, którzy już ją znają z bloga czy samą blogerkę z warsztatów. Najprościej jest być sobą: postawić na przekazywane w rodzinie przepisy i na dania, które smakują naszym znajomym. Po prostu docenić […]

“Z miłości do lokalności” – recenzja

“Z miłości do lokalności” – recenzja

Tomasz Jakubiak jest gospodarzem programu „Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia+. Jego misją jest przybliżanie sezonowych, lokalnych i regionalnych smaków szerszej publiczności. Świadomość tego, co powinniśmy jeść mieszkając lub podróżując po danym regionie, przekłada się u niego na bycie w harmonii z samym sobą i uczucie flow w czasie gotowania. Importowana i produkowana masowo żywność nie da nam […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *