“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour .

Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli z prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina uczy nas o przyprawach i produktach typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli jak z nich korzystać, ale czasami zastępuję składniki łatwiejszymi do dostania. Dzięki tej wiedzy będziemy naprawdę korzystać z nowych przypraw czy składników np. z zielonej harissy z werbeną czy kuskusu matful, a nie wykorzystywali jedną łyżkę do jakiegoś jednego przepisu, po czym nie wiedzieli co zrobić z resztą, która zwykle nam się przeterminowywała i była wyrzucana.

Co bym ugotowała z tej książki?

Tak jak kuchnia polska to 100 dań z ziemniaka, kuchnia bliskowschodnia to 100 dań z bakłażana. Ja nie jestem aż taką fanką bakłażana.

Na pewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie.

A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem i do tego tarta pistacjowo-jerzynowa

Sirocco.: Sabrina Ghayour

[nokaut-offers-box url=’p:/pozostale-ksiazki/sirocco-35-rabatu-na-druga-ksiazke-9788365315816.html’ classes=”big”]

 

Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu

Autorka: Sabrina Ghayour

Wydawnictwo Insignis

Data premiery: 2017

Ilość stron: 240


Related Posts

Kuchnia libańska – najlepsze przepisy

Kuchnia libańska – najlepsze przepisy

Dlaczego kuchnia libańska? Podobno najlepsza kuchnia świata jest właśnie w Libanie? Kochają ją zwłaszcza miłośnicy humusów, sałatek i mezze.

Liban – przewodnik kulinarny

Liban – przewodnik kulinarny

Jako osoba która pojechała na wakacje do kraju gdzie jest rewolucja, raczej nie powinnam udzielać porad turystycznych. Na swoje usprawiedliwienie mam, że to jest wpis z poradami kulinarnymi, że w listopadzie było tam nawet 30 stopni, awokado rośnie na drzewach, morze jest ciepłe i że mają najlepsze jedzenie na świecie. Mają też cenione na świecie wino a protesty były pokojowe i w czasie […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.