Kuchnia perska – najlepsze potrawy

Kuchnia perska – najlepsze potrawy

Kuchnia perska to ryż do prawie każdego obiadu, kilka rodzajów płaskiego chleba na śniadanie (typu lawasz czy nan), 1000 potraw z bakłażana, gulasze warzywno-mięsne i dania typu typu curry. Jedwabnym Szlakiem przywędrowały tu składniki z całego świata, przyprawy, tureckie szaszłyki, przesłodzone desery, chałwa i kiszonki. Rosną tu oliwki, pistacje, drzewka pomarańczowe, palmy daktylowe i jaśmin.

Warto się tam wybrać, zwłaszcza że wiza do Iranu nie jest już wbijana do paszportu, więc nie będzie nam przeszkadzać w innych podróżach, a kraj nie jest zniszczony przez masową turystykę. Jeśli to za daleko to można zacząć od wizyty w perskiej restauracji w Polsce.

Kuchnia irańska jest bogata i regionalnie zróżnicowana. Jest tu też sporo przyjaznych dla żołądka dań, więc może być ulubioną kuchnią osób, które nie mogą jeść bardzo pikantnych ciężkostrawnych dań. Porcje są obfite, bo w Iranie je się zwykle 3 posiłki dziennie. Śniadanie, bardzo wczesny lunch i kolację po zachodzie słońca. Lunch musi starczyć na wiele godzin, więc nie odejdziemy od stołu głodni.

Co znajdziemy przy perskim stole?

Na południu i w mniejszych miejscowościach je się na obrusie rozłożonym bezpośrednio na ziemi. W dużych miastach i na północy przy stołach jak na zachodzie.

kychnia perska

Typowe produkty w Iranie to

  • pasty z bakłażana
  • kaszk – czyli suszone kulki z sera
  • oliwki
  • orzechy, pistacje i bakalie
  • przyprawy np. szafran, woda różana, advie czy golpar
  • świeże zioła
  • soki owocowe i koktajle ze świeżego arbuza, melona czy granatu
  • rośliny strączkowe jak bób czy soczewica
  • lody z pistacjami i z … sokiem marchewkowym
  • kwaśne owoce jak berberys, wiśnie i śliwki
  • słone deserki z owoców i soli
perskie produkty

Typowe posiłki

Tradycyjne irańskie śniadanie składa się z chleba (nan, lawasz i inne), masła, labneh, chałwy, dżemu z marchewki lub różanego, jajek na twardo, pomidorów i ogórków.

Obiad czy kolacja to np. zupa asz, sałatka z ogórków i pomidorów, kebab z ryżem i pomidorem albo gulasz warzywny typu potrawka z bakłażana lub warzywno-mięsny. Do posiłków często pije się rodzaj ayranu zwany dug.
Kuchnia Iranu różni się oczywiście w zależności od regionu, bo to bardzo duży kraj. Nad zatoką perską je się ryby i krewetki, oraz curry na północy rządzi baranina i kaszk.

A desery? Bardzo popularny jest sok z marchwi z kulką lodów, sok z melona czy arbuza, świeżo wyciskany sok granatu, chłodzące napoje na bazie miodu z octem, z nasionami bazylii. Często pije się herbatę z baklawą, cukrem szafranowym czy rodzajem faworków z cukrem. Są też bastani sonnati, czyli szafranowe lody, pudding ryżowy z szafranem, kardamonem i cynamonem, gaz czyli tradycyjny nugat czy ciasteczka suhan.

deser iran


Typowy deser, którego nie zjemy poza regionem jest fallode. W przewodnikach jest opisywany jako makaron z cukrem i wodą różaną. Nie brzmi to zbyt zachęcająco.
Tymczasem jest to sorbet wyciskany specjalną maszynką tak że wygląda jak cienki makaron.

fellude

A jakie są najsmaczniejsze perskie potrawy?

Mięso w sosie z orzechów włoskich i granatu
Fesendżum jadłam w iranskiej restauracji w Warszawie z kurczakiem a w Iranie z baraniną. Podstawę dania stanowi gęsty i pyszny sos z orzechów włoskich wymieszanych z kwaskowato-słodkawą melasą z granatu. Pyszka!

sałatka sziraska

Sałatka szirazka
Nie wygląda bardzo egzotycznie, ale jest pyszna, bo warzywa w Iranie dojrzewają na słońco. Sałatkę robi się z pomidorów, ogórków, cebuli, limonki i ziół. Chcesz przepis?

biryani iran

Biryani nazywa się podobnie jak indyjskie danie z ryżem, ale nie ma z nim nic wspólnego. To typowe dla Isfahanu danie przypomina trochę mielone. To przesmażane 2 rodzaje mięsa z przyprawami i orzechami zawinięte w lawasz, a nazwa wskazuje, że to coś jest smażone a czy smażymy mięso jak w Iranie czy ryż jak w Indiach to już nasza sprawa. Do tego oczywiście słony jogurt z dodatkiem mięty (dug), talerzyk z cebulą i zioła.

kebab iran

Szaszłyki
Kebaby w Iranie to grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa. Podaje się je z grillowanym pomidorem, cebulą i posypuje sumakiem

Kashke bademjan to pasta z pieczonego bakłażana z cebulą, miętą i orzechami. Przyprawia się ją sosem z suszonego nabiału – keszku.

Dizi – to typowo irańska potrawa, która nie zawsze smakuje turystom, bo trzeba wiedzieć co z nią zrobić, gdy kelner przyniesie ją do stolika.. Składa się z tłustego rosołu, oraz gulaszu który ubijamy tłuczkiem

asz

Asz to gęsta zupa, która przypomina harirę. Zwykle z fasolą, albo soczewicą i kaszą, doprawia się ją sokiem z cytryny.

ryż koperkowy iran

Dania z ryżu – doprawiane szafranem, kardamonem i kurczakiem, albo wiśniami, albo koperkiem. Ryż w Iranie rządzi.


Related Posts

Iran – krótki przewodnik o czym pamiętać przed wyjazdem do Iranu?

Iran – krótki przewodnik o czym pamiętać przed wyjazdem do Iranu?

Iran to piękny kraj, ale duży. Przygotuj się na długie przejazdy. Jest bezpieczny, przyjazny, a tradycje przyjaźni z Polską sięgają XV wieku, chociaż typowa osoba na ulicy o Polsce wie tyle, że Hitler na nas napadł w 1939.

Kuchnia perska — najlepsze przepisy

Kuchnia perska — najlepsze przepisy

Proste przepisy kuchni perskiej. Od czego zacząć jeśli chcemy ugotować coś z Iranu, ale nie mamy dostępu do oryginalnych przypraw czy składników?



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.