Jeśli smakowało wam tzatziki chrzanowe i postanowiliście zacząć jeść chrzan nie tylko na Wielkanoc, to dziś wracamy do korzeni. Najbardziej typowym chrzanowym dodatkiem do mięs jest ćwikła. Po co kupować, skoro można ją zrobić samemu
Składniki:
ćwierć kilo upieczonych lub ugotowanych w mundurkach buraków
2 czubate łyżki kupnego chrzanu ze słoika
sok i skórka starta z połowy cytryny
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Jak przygotować ćwikłę z chrzanem?
Buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z chrzanem, cytryną, solą i pieprzem. Podawać schłodzone w lodówce. Część ćwikły można włożyć do małych słoików i zapasteryzować, żeby mieć na przyszłość, gotując słoiki we wrzątku przez minimum 45 minut.