Lato trwa oficjalnie do 22 września, ale wieczory są już chłodne.
Jak się rozgrzać jesienią? Pomoże nam comfort food — zupy, rozgrzewające przyprawy, jednogarnkowce i dania z piekarnika, który ogrzeje całą kuchnię i wypełni ją zapachem domowego jedzenia.
ZUPA KMINKOWA
Zupa kminkowa to kulinarny symbol małopolski i idealne rozgrzewające danie na zimne wieczory.
Składniki:
- porcja włoszczyzny – obranej i pokrojonej na kawałki
- cebula
- porcja rosołowa kurczaka – umyta i posolona
- 2 płaskie łyżki kminku
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe
- ząbek czosnku
- 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami
- koperek do posypania
Przepis na zupę z kminku znajdziesz tutaj – kliknij.
SAŁATKA NICEJSKA Z PIEKARNIKA
Składniki na 3 porcje:
- 5 ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki
- mała czerwona cebula – pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w paski
- garść fasolki szparagowej – pokrojonej na pół
- garść czarnych oliwek
- 6 filecików anchois
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- po dużej szczypcie pieprzu, oregano i rozmarynu
- 3 arkusze papieru do pieczenia i kawałek kuchennej nici lub 3 torebki do pieczenia/smażenia
- 2 jajka na twardo
- 9 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- puszka tuńczyka w oleju
Przepis na sałatkę nicejską z piekarnika
Warzywa podzielić na 3 porcje i ułożyć warstwami w torebkach do pieczenia lub na arkuszach papieru do pieczenia. Posypać przyprawami i dodać oliwki oraz po 2 łyżki oliwy i 2 fileciki anchois na porcję. Paczuszki zamknąć tworząc sakiewkę. Można je związać nicią kuchenną.
Piec przez 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach. Podawać w rozciętym papierze, w którym się piekły udekorowane połówką jajka na twardo, pomidorkami koktajlowymi i tuńczykiem z puszki.
Feta pieczona z warzywami
Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, trzeba sobie jakoś radzić. Najlepiej ogrzać się od środka czymś ciepłym i kojącym. Nawet śniadanie możemy zjeść w takiej comfort foodowej wersji, zwłaszcza jeśli jest to weekendowy późny posiłek przed wyjściem na dwór. W sumie? Po co właściwie wychodzić, Można przecież poucztować w domu np. w towarzystwie sera feta pieczonego z papryką i pomidorami. Do tego wystarczy trochę chleba i mamy śniadanie, a nawet lunch.
Składniki:
opakowanie sera feta
10 czarnych oliwek bez pestek
garstka kaparów odsączonych
pół puszki pomidorów ok. 200 g
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki tabasco lub innego sosu chili
ząbek czosnku przetarty przez praskę
po dużej szczypcie zattaru i pieprzu
papryka czerwona – oczyszczona z nasion
szczypiorek do dekoracji po upieczeniu
CURRY Z DYNIĄ I ANANASEM
Nic tak nie koi jak połączenie słodkiego i pikantnego z warzywami i na ciepło. Moja ulubiona jesienna kombinacja to dynia i ananas. Nie tylko dla fanów pizzy hawajskiej, którzy chcieliby być teraz w ciepłych krajach.
Składniki na curry z dynią i ananasem:
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- średnia dynia Hokkaido
- papryka czerwona pokrojona na kawałki
- 2 cm korzenia imbiru startego na tarce
- 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- po 2 łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki
- opakowanie 50 g czerwonej pasty curry
- pół litra wody lub bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej pod bieżącą wodą)
- pół świeżego ananasa
- sok i skórka otarta z limonki
- łyżka masła orzechowego
- opakowanie młodego szpinaku ok. 100 g – umytego i osuszonego
- 100 g nerkowców do dekoracji
JABŁKA Z BOCZKIEM
Zima to dla mnie pomarańcze i jabłka. Polska jest przecież jednym z największych producentów jabłek i coś trzeba z nimi robić.
Jesienią i zimą bardziej smakują nam dania na ciepło. I z nie za chude. Najlepiej z boczkiem jak duńskie ?blefl?sk. Do gotowania najlepiej nadają się jabłka szarlotkowe, czyli te bardziej winne – np. jonagold, idared czy reneta, albo inne, które nie rozpadają się w czasie gotowania.
Składniki na 2 porcje:
- 3 plasterki boczku pokrojone w słupki lub 30 g krojonego boczku
- cebula drobno posiekana
- 4 jabłka pokrojone na duże kawałki
- 2 łyżki syropu klonowego
- duża szczypta tymianku i pieprzu
- 2 łyżki starego sera do dekoracji
Przepis na jabłka z boczkiem
Boczek podsmażyć na suchej patelni, kiedy się zarumieni dodać cebulę a po chwili przyprawy i jabłka. Dusić 10 minut i podawać na ciepło posypane łyżką startego sera.
SPAGHETTI CARBONARA
Najlepsze są proste przepisy. Takie, które zrobimy w kilka minut, gdy jesteśmy głodni ze składników, które często i tak mamy w lodówce. Po takich daniach poznaje się też rękę kucharza i jakość składników. Klasyk to oczywiście makaron carbonara, bo przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku
Składniki na 2 porcje:
- 100 g boczku drobno pokrojonego na plasterki i potem w słupki (10 plasterków)
- całe jajko
- żółtka z 2 jajek
- 2 łyżki startego sera pecorino
- duża szczypta soli i pieprzu
- makaron – pół paczki spaghetti
Przepis na spaghetti carbonara
Boczek podsmażyć na suchej patelni. W osobnej miseczce wymieszać jajka z serem, solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy boczek będzie chrupki a makaron al dente, odcedzamy makaron, zostawiając łyżkę wody, w której się gotował. Przekładamy makaron na patelnię z boczkiem wraz z łyżką wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu.