Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych – pyszny i zdrowy jesienny podwieczorek

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych – pyszny i zdrowy jesienny podwieczorek

Sezonowe warzywa i owoce powinny stanowić podstawę każdej zdrowej i zbilansowanej diety. Jednym z ulubionych jesiennych owoców niezmiennie pozostają śliwki. Próbujesz zrzucić zbędne kilogramy? Zastanawiasz się, czym zastąpić swoje ulubione słodycze? Szukasz zdrowszych opcji? W artykule poznasz sprawdzony przepis na śliwki pod kruszonką z płatków owsianych.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki stanowią bogate źródło witamin i substancji odżywczych, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie każdego organizmu. Jest to także produkt, który od wieków wykorzystywany był w medycynie ludowej. W XIX wieku wierzono w ich przeciwbólowe działanie. Stanowią niezastąpione źródło witamin: A, B, C, E, i K. Dodatkowo wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu mogą być traktowane jako jedna z metod profilaktyki przeciwnowotworowej i przeciwmiażdżycowej.

Słyną również z wysokiej zawartości błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Skutecznie przeciwdziała zaparciom oraz reguluje pracę jelit. Śliwki zmniejszają jednocześnie poziomu glukozy we krwi oraz łaknienie. Właśnie dlatego chętnie wybierane są przez osoby na diecie redukcyjnej. Wysoka zawartość magnezu i witaminy B6 pozytywnie wpływa na stan układu nerwowego. Poprawia tym samym koncentrację oraz zapamiętywanie. Co więcej, zmniejsza dokuczliwość skurczów mięśni.

Jak zrobić fit kruszonkę?

Śliwki pod kruszonką to jeden z klasycznych, jesiennych deserów, które cieszą się ogromną popularnością. Chcesz ograniczyć liczbę spożywanych kalorii? Ciekawą opcją mogą okazać się śliwki pod kruszonką fit. Tradycyjna kruszonka najczęściej powstaje z mąki pszennej. W zdrowszej wersji możesz zastąpić ją mąką orkiszową razową lub jaglaną. Zdrowsze zamienniki stanowią bogate źródło antyoksydantów i fosforu. Mąka jaglana jest dodatkowo tolerowana przez osoby unikające glutenu.

Ciekawym pomysłem może okazać się połączenie połowy szklanki mąki orkiszowej i owsianej z ¼ szklanki mąki ryżowej i 100 g masła. Sprawdzonym dodatkiem do zdrowej kruszonki będą orzechy oraz suszone daktyle, które możesz zmielić na proszek i dodać do mąki. Jak można przygotować śliwki zapiekane pod kruszonką bez mąki? W tym celu sięgnij po płatki owsiane. 10 łyżek płatków owsianych połącz z 5 łyżkami zdrowego słodzika, takiego jak ksylitol lub erytrol. W tym celu doskonale sprawdzi się również stewia. Dodaj 2 łyżki zdrowego oleju, np. kokosowego. Dla wzbogacenia smaku możesz dorzucić wiórki kokosowe lub zmielone orzechy.

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych – szybki i sprawdzony przepis

Jak przygotować śliwki pod kruszonką owsianą dla całej rodziny? W zależności od pory roku możesz sięgnąć zarówno po świeże owoce, jak i mrożone śliwki. Robienie podwieczorka rozpocznij od przygotowania śliwek. Owoce umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki oraz usuń pestkę. Następnie ułóż je w mniejszych kokilkach lub jednym większym naczyniu. Pamiętaj, że poszczególne kawałki muszą na siebie nachodzić.

Aby przygotować prostą kruszonkę, zblenduj 100 g płatków owsianych. Do rozdrobnionych płatków dodaj następnie 50 g masła i 5 łyżek wybranego słodzika. Całość ucieraj w dłoniach aż do połączenia składników. Tak przygotowaną kruszonkę nałóż na owoce i zapiekaj w 200 stopniach aż do zarumienienia się deseru. Śliwki pod kruszonką w kokilkach to prosty przepis, który przypadnie do gustu całej rodzinie.

Jakie jeszcze fit desery przygotujesz ze śliwek?

Wypróbowałeś już jabłka i śliwki pod kruszonką w wersji fit? Jakie jeszcze zdrowe jesienne desery ze śliwek warto przygotować? Postaw na dietetyczne lody, które przygotujesz z jogurtu kokosowego, owoców i erytrolu. Ciekawym pomysłem na podwieczorek będzie także pudding śliwkowy z nasionami chia, które należy połączyć z gęstym jogurtem greckim i nałożyć do pucharków. Mieszankę umieść w lodówce i schładzaj ok. 20 min. W tym czasie przygotuj szybką konfiturę śliwkową bez dodatku cukru, którą po wystudzeniu nałożysz na pudding. Całość doskonale będzie pasować do kruchych ciasteczek w lekkiej wersji.


Related Posts

Ciasto ze śliwkami –  kukurydziane z migdałami

Ciasto ze śliwkami – kukurydziane z migdałami

Jesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, […]

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Tu skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie SEKO zaprosiły mnie do świętowania z nimi śledzika.   Teraz jedynym znakiem postu […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *