Sos tatarski to jeden z najlepszych sosów do mięsa. Domowy jest tak pyszny, że można by go jeść do wszystkiego. A może by tak przerobić go na sałatkę, która będzie bardziej treściwa, ale równie pyszna? Oto sałatka tatarska!
Składniki:
marchewka starta na tarce
pół kalafiora startego na tarce o grubych oczkach (albo jeden mały)
pół czerwonej cebuli drobno pokrojonej
2 jajka na twardo, obrane i posiekane
10 marynowanych grzybków drobno pokrojonych
10 małych korniszonów drobno pokrojonych
2 czubate łyżki kaparów ze słoika
fenkuł drobno pokrojony – opcjonalnie
4 łyżki majonezu wymieszanego z 4 łyżkami jogurtu greckiego
łyżka octu jabłkowego
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
pół pęczku koperku drobno posiekanego (może być też natka)
coś zielonego do dekoracji np. korniszony, natka
Jak przygotować sałatkę tatarską?
Warzywa i jajka wymieszać w dużej misce. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Połączyć warzywa z sosem. Podawać schłodzoną w lodówce.
Bardzo ciekawa propozycja, godna wypróbowania :). U nas w domu często robimy sałatki, lubimy smak sosu tatarskiego więc twoja potrawa jest dla nas idealna. W chwili obecnej jestem matką karmiąca więc wersja dla mnie z minimalną ilością majonezu.
Wygląda smacznie, tylko trochę dużo majonezu… Można go zastąpić jogurtem naturalnym?
Jak najbardziej, sam jogurt też będzie dobry
Hmmm brzmi bardzo, bardzo ciekawie, muszę spróbować, zmieniając kilka składników, których nie mogę jeść 😀 mam nadzieję, że nie straci uroku ;p
A czego nie jesz?