Jakie są typowe sezonowe warzywa i owoce w czasie jesieni? Jesień to chyba najłatwiejsza pora roku dla osób, które starają się jeść głównie sezonowe warzywa i owoce. Kiedy już zmokniemy, zmarzniemy i zdziwimy się, że tak szybko zrobiło się ciemno, wystarczy wejść do dowolnego sklepu spożywczego, żeby poprawić sobie humor. Uwielbiam cieszyć się widokiem dojrzałej dyni, kukurydzy, orzechów i pięknych, welwetowych śliwek węgierek. Cała słodycz lata jest dostępna właśnie jesienią i można ją łatwo przerobić na rozgrzewające i sycące dania typu comfort food.
A jak stroję z moim wyzwaniem jeszenia sezonowych smaków?
Na mojej liście sezonowych smaków do zjedzenia mam jeszcze agrest, dziką różę, brzoskwinie, kurki i w ogóle grzyby, jabłka, jarzębinę, jeżyny, kukurydzę, mirabelki, pigwę, rokitnik, scorzonerę (węzymord) i żurawinę.
Natomiast zjadłam już coś zawierającego Brokuły, Cukinię, Dynia, Gruszki, Grzyby, Kasztany, Kiwi, Orzechy, Pak Choi, Rokitnik i Śliwki.
Po kliknięciu w składnik, zobaczysz moje ostatnie sezonowe przepisy.
jesień | zima | wiosna | lato |
Agrest | Ananas | Botwinka i boćwinka | Boćwina |
Brokuły | Cebula | Bób | Borówka |
Brzoskwinie | Cykoria | Cebula dymka | Czarny bez |
Cukinia | Czarna rzepa | Cykoria podróżnik | Czereśnia |
Dynia | Czosnek | Czosnek niedzwiedzi | Czosnek młody |
Gruszki | Fasola | Groszek cukrowy | Fasola szparagowa |
Grzyby | Jarmuż | Kalafior | Figi |
Jabłka | Jemioła | Kalarepa | Groszek cukrowy |
Jarzębina | Kapusta | Kiełki | Jagody |
Jeżyny | Mandarynki | Pe dy chmielu | Karczochy |
Kasztany | Mango | Podagrycznik | Lipa |
Kiwi | Orzechy | Pokrzywa | Maliny |
Kukurydza | Pasternak | Por | Melony |
Mirabelki | Pietruszka | Portulaka | Morele |
Orzechy | Pomarańcze | Rabarbar | Morwa |
Pigwa | Por | Rzodkiewka | Ogórek |
Rokotnik | Roszponka | Seler | Papryka |
Róza (dzika) | Seler | Szczaw | Pomidory |
Scorzonera | Szalotki | Szczypiorek | Poziomki |
Śliwka | Topinambur | Szparagi | Truskawki |
Żurawina | Ziemniak | Szpinak | Wiśnia |
Jak za jesienią nie przepadam, to akurat smaki są totalnie w moim guście 🙂 Szczególnie grzyby <3
Dokładnie – pogoda mogłaby być lepsza
Ja też w swojej kuchni staram się gotować sezonowo. Dynia jest u nas teraz nr 1
Na szczęście można ją jeść na 100 sposobów
Jesień kojarzy mi sie głównie z dynią 🙂
Buraki i dynie u mnie królują! 🙂