Jeśli zastanawiacie się co dobrego było na warsztatach Ewy Szabatin i Rafała Maseraka w Fat Buddha, to już piszę! Zdecydowanie najlepsza była sałatka z arbuzem z ogórkiem, owocami tropikalnymi i chili.
Składniki:
średni arbuz – wydrążony i pokrojony w grubą kostkę
zielony ogórek – obrany i pokrojony w kostkę
opakowanie owoców tropikalnych mrożonych Hortex
pół papryczki chili – np. zielona serrano – drobniutko posiekana
sól morska do smaku
ćwierć szklanki posiekanych orzechów ziemnych podprażonych na patelni
200 g sera pleśniowy Lazur – pokruszone kawałki
pęczek listków bazylii
pęczek świeżej kolendry
Sos:
łyżka sosu sojowego
ząbek czosnku przetarty przez praskę
pół łyżeczki startego na tarce imbiru
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki octu ryżowego octu
Przepis na sałatkę z arbuzem i serem pleśniowym
Owoce i chili mieszamy w dużej misce i solimy. Składniki na sos miksujemy. Polewamy sałatkę sosem i dekorujemy pokruszonym serem pleśniowym, orzechami i zieleniną.