Odżywianie skóry to nie tylko kosmetyki, które możemy stosować zewnętrznie. Zdrowe jedzenie i ziołowe herbatki, oleje czy octy, które jemy, mogą być najlepszy kosmetykiem. Najlepszym, bo działającym od środka.
Mała zmiana w diecie powoduje zmiany na naszej skórze.
Nie trzeba robić rewolucji. Wystarczy woda z octem ziołowym rano, ziołowa herbatka do kolacji, łyżka zdrowego oleju tłoczonego na zimno do sałatki.
Ziołolecznictwo jest pasją 3 niezwykłych kobiet – matki, babki i córki. Moja Farma Urody to ich rodzinna manufaktura na Podlasiu i sklep online. To miejsce gdzie produkty tworzone są specjalnie dla kobiet. Oleje tłoczone na zimno są ogólnie zdrowszą opcją, ale z myślą o zdrowiu, urodzie i samopoczuciu siebie jako kobiety, najlepiej jest kupić olejek z wiesiołka czy ostropestu. Zioła też dobierane są z wiedzą o tym, jak funkcjonuje kobiecy organizm w swojej cykliczności.
Moja Farma Urody to ziołowa, ekologiczna żywność i kosmetyki dla kobiet. To nawilżanie od środka i od zewnątrz. Podstawową zasadą jest to, żeby nie nakładać na skórę niczego, czego nie zdecydowalibyśmy się zjeść. Kosmetyki i produkty kuchenne różnią się oczywiście wielkością, stężeniem i zawartością substancji aktywnych, ale każdy kosmetyk Farma Urody można zjeść a każdy olej czy ocet kuchenny wykorzystać jako kosmetyk.
Dzisiejszy zestaw obiadowy będzie w stylu greckim, żeby pokazać, że do każdego dania możemy łatwo wprowadzić zdrowy dodatek, który nie zmieni smaku, który znamy, ale sprawi, że danie będzie dużo zdrowsze. Niby zwykły obiad, ale karmi skórę jak Moja Farma Urody.
Sałatka grecko-podlaska
Składniki:
2 pomidory
ogórek
papryka
pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
10 greckich oliwek
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
3 łyżki oleju z wiesiołka
2 łyżeczki octu jabłkowego
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki otrębów żytnich z nagietkiem i pyłkiem
Przepis na sałatkę grecką
Pomidora, ogórka i paprykę pokroić na duże kawałki, posypać cebulą, oliwkami i serem. Polać olejem i octem. Posypać oregano i otrębami. Wymieszać i gotowe.
Gołąbki z liści winogron
Składniki:
20 dużych liści winogron – zbieramy kiedy są młode wczesnym latem, ale na tyle duże, żeby dało się coś w nie zawinąć
solanka: 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na litr wody
2 ząbki czosnku
Przepis na marynowane liście winogron
Liście umyć i odciąć ogonki. Sparzyć je we wrzątku. Tłuczkiem do mięsa delikatnie rozbić. Przełożyć do słoika. Dodać czosnek, zalać solanką i zakręcić słoiki. Jeśli nie będziemy ich jeść szybko, warto słoik zapasteryzować.
Z gotowych liści możemy zrobić gołąbki z ryżem lub dowolnym innym farszem.
Pieczone warzywa po grecku
Składniki na 3 porcje:
5 ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki
3 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w paski
mała cukinia pokrojona w plasterki
czerwona papryka -pokrojona na paski
garść fasolki szparagowej – pokrojonej na pół
opakowanie sera feta – pokrojonej na duże kawałki
po pół łyżeczki oregano, rozmarynu i , tymianku
duża szczypta pieprzu i cynamonu
sok wyciśnięty z całej cytryny
oliwa
3 arkusze papieru do pieczenia i kawałek kuchennej nici lub 3 torebki do pieczenia/smażenia
kilka kropki oleju z czarnuszki
Przepis na pieczone warzywa po grecku
Warzywa ułożyć warstwami w torebkach do pieczenia lub na arkuszach papieru do pieczenia. Posypać przyprawami, polać sokiem z cytryny i dodać po 2 łyżki oliwy na porcję. Paczuszki zamknąć tworząc sakiewkę, jeśli się ma, można je przewiązać nicią kuchenną.
Piec przez 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach. Podawać w rozciętym papierze, w którym się piekły skropione kroplą oleju z czarnuszki.
Jeśli wolelibyście greckie danie mięsne, to polecam indyka z kaszą po grecku – przepis z zeszłego tygodnia.
Deser z jogurtu, miodu i tahini
Składniki:
opakowanie jogurtu greckiego
łyżka tahini
łyżka miodu
kilka orzechów – u mnie laskowych
kilka kropli oleju z wiesiołka
Przepis na deser z jogurtu, miodu i tahini
Jogurt wyłożyć na talerz, polać tahiną, miodem i kilkoma kroplami oleju. Udekorować orzechami.