Bardzo lubię zimne zupy, zwłaszcza, że można przygotować większą ilość i chłodzić się nimi przez cały upalny dzień. Mając do wyboru chłodnik z botwinką i ogórkiem, zawsze wybieram ogórka. Jeszcze lepszą wersją chłodnika ogórkowego jest tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami. Nie można mu się oprzeć.
Składniki
1 duży zielony ogórek
duży jogurt naturalny
łyżka oliwy z oliwek
pół ząbka czosnku przetartego przez praskę
pół pęczka posiekanego koperku
pół pęczka posiekanego szczypiorki
do dekoracji:
pół szklanki orzechów włoskich uprażonych na patelni
kromka pumpernikla połamana na kawałki
połówka jajka na każdą porcję
Przygotowanie
Ogórki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy orzechami, kawałkami pumpernikla i jajkiem.