Przepis na najlepszy tatar

Przepis na najlepszy tatar

Przepis Dominika Moskalenko z warsztatów Akademii Smaku Sokołów, które dotyczyły diety cukrzycowej,  zorganizowanych w Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej.

tatar
Fot: smacznapyza.blogspot.com

Akademia Smaku Sokołów (nie mylić z warszawską Akademią Smaku, którą recenzowałam niedawno) organizuje
programy Smaki Dobrego Życia, Z Cukrzycą na Talerzu i Dla Zdrowia Seniora, które uczą blogerów tajników zdrowego żywienia.  Jeśli chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o diecie cukrzycowej najlepiej jest skontaktować się z dietetykiem.
Przepis na tatar
250 g ligawy (wołowina podobna do polędwicy)
2 szalotki
łyżka kaparów
2 ogórki kiszone
natka pietruszki
oliwa
sos Worcester (1 chlust)
ketchup (jeśli Tatar nie będzie podawany od razu – działa jako stabilizator)
100 ml wody
pieprz
kilka kropki tabasco
cienkie grzanki z pieczonego chleba
2 żółtka przepiórcze lub zwykłe do dekoracji
smażone kapary do dekoracji (przepis po kliknięciu na link)
Jak zrobić najlepszy tatar?
Mięso zmielić lub drobniutko posiekać.
Dodatki pokroić drobno, wymieszać z mięsem, sosem Worcester, oliwą, pieprzem, tabasco i wodą (odrobina wody nadaje lekkości). Jeśli tatar nie będzie zjedzony od razu stabilizujemy go łyżką keczupu, żeby nie zmieniał koloru i nie utleniał się.
Formujemy 2 porcje, na wierzchu robimy nożem kratkę, żeby jajko równomiernie pokryło cały tatar przy jedzeniu.
Dekorujemy jajkiem, natką, suszonymi kaparami i grzankami.
tatar2
To najlepszy tatar jaki jadłam.


Related Posts

Boeuf Stroganow – zdrowsza wersja przepisu

Boeuf Stroganow – zdrowsza wersja przepisu

Klasyczny przepis zmodyfikowany przez Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów, tak by mogły go jeść osoby na diecie cukrzycowej. Taki stroganoff był gotowany i jedzony na warsztatach w Akademii Smaku. Składniki:  250 g polędwicy wołowej 200 ml bulionu 100 g boczniaków 4 cebule słodka papryka koncentrat pomidorowy 20 g musztarda 20 g jogurt naturalny […]

Tatar ze śledzia z groszkiem i ogórkiem

Tatar ze śledzia z groszkiem i ogórkiem

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach śledziowych, które dla firmy SEKO prowadziła Samar Khanafer. Samar jest znana z eksperymentowania, doprawiania i bawienia się przepisami. Były więc placki ziemniaczane, bruschetty i bliny ze śledziem, śledzie piernikowe, śledzie z wódką, z cytryną i z gruszką. Jeśli można było coś wyczarować ze śledzia, Samar na pewno już na to wpadła. Najlepsze, że większość przepisów […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *