Przepis Dominika Moskalenko z warsztatów Akademii Smaku Sokołów, które dotyczyły diety cukrzycowej, zorganizowanych w Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej.
Akademia Smaku Sokołów (nie mylić z warszawską Akademią Smaku, którą recenzowałam niedawno) organizuje
programy Smaki Dobrego Życia, Z Cukrzycą na Talerzu i Dla Zdrowia Seniora, które uczą blogerów tajników zdrowego żywienia. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o diecie cukrzycowej najlepiej jest skontaktować się z dietetykiem.
Przepis na tatar
250 g ligawy (wołowina podobna do polędwicy)
2 szalotki
łyżka kaparów
2 ogórki kiszone
natka pietruszki
oliwa
sos Worcester (1 chlust)
ketchup (jeśli Tatar nie będzie podawany od razu – działa jako stabilizator)
100 ml wody
pieprz
kilka kropki tabasco
cienkie grzanki z pieczonego chleba
2 żółtka przepiórcze lub zwykłe do dekoracji
smażone kapary do dekoracji (przepis po kliknięciu na link)
Jak zrobić najlepszy tatar?
Mięso zmielić lub drobniutko posiekać.
Dodatki pokroić drobno, wymieszać z mięsem, sosem Worcester, oliwą, pieprzem, tabasco i wodą (odrobina wody nadaje lekkości). Jeśli tatar nie będzie zjedzony od razu stabilizujemy go łyżką keczupu, żeby nie zmieniał koloru i nie utleniał się.
Formujemy 2 porcje, na wierzchu robimy nożem kratkę, żeby jajko równomiernie pokryło cały tatar przy jedzeniu.
Dekorujemy jajkiem, natką, suszonymi kaparami i grzankami.
To najlepszy tatar jaki jadłam.