Proste przepisy na złotą jesień

Proste przepisy na złotą jesień

Wrzesień to ostatnie chwile lata. Ostatnie promienie słońca na tarasie z orzeźwiającą lemoniadą, ostatnia szansa na zajadanie się lekkimi obiadami typu sałatka i deserami z lodówki. Marzymy o podróżach i egzotycznych smakach cytrusów i mango.


Ale wrzesień to też powitanie jesieni, kiedy dojrzewają wszystkie owoce. Mam gruszki, śliwki i orzechy prosto z drzewa. Coraz bardziej zaczyna nam smakować kawa i czekolada.


Teraz możemy mieć wszystko, co najlepsze ze złotej jesieni i powoli odchodzącego lata.
Podróże mogą być teraz utrudnione, ale możemy podróżować dookoła świata w naszej kuchni.

Dziś będzie sałatka z czekoladą jak z Belgii i makaron z niecodzienna porcją kawy. We Włoszech kawa to przecież podstawa. Będzie też brytyjski posset cytrynowy, ale z nutką mango – w końcu nad Imperium nigdy nie zachodziło słońce. A na deser francuskie ciasto ze śliwkami i brazylijska lemoniada, jakiej jeszcze nie piliście.


Kuchnie świata polecają się na wrześniowe obiady!

Sałatka z burakami, gruszką i sosem czekoladowym

Sałatka z burakami, gruszką i sosem czekoladowym

Składniki na 3 porcje:

opakowanie roszponki
3 gruszki – umyte, ale nie obrane
3 ugotowane ze skórką i obrane buraki
opakowanie sera feta – feta odsączona i pokrojona w kostkę
garść orzechów – u mnie prażone laskowe
listki bazylii do dekoracji

sos:
5 kostek gorzkiej czekolady
łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka sosu sojowego
łyżka oliwy
szczypta tymianku lub suszonej bazylii i pieprzu

Przepis na sałatkę z burakami, gruszką i sosem czekoladowym

Gruszki i buraki kroimy w cienkie plasterki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w małej miseczcem, dodajemy do niej ocet i oliwę, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami; mieszamy.

Na 3 talerze wykładamy po garści roszponki, rozkładamy plasterki buraka, na to plasterki gruszki, posypujemy orzechami, polewamy sosem a wierzch posypujemy kawałkami sera feta i dekorujemy listkami bazylii.

Makaron z kawą, miodem i serem feta

Makaron z kawą, miodem i serem feta

Składniki dla 3 osób:

opakowanie makaronu typu tagliatelle / wstążki
opakowanie fety – odsączonej i pokrojonej w kostkę
garść płatków migdałów – podsmażonych na patelni

Sos:
100 ml śmietany
szczypta soli i pieprzu
ćwierć łyżeczki kawy mielonej


miód gryczany do dekoracji
szczypta kawy mielonej do dekoracji

Przepis na makaron z kawą, miodem i serem feta


W garnuszku podgrzać śmietanę z solą, pieprzem i kawą. Kiedy się zagotuje wyłączyć ogień.
Ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu. Wymieszać z sosem kawowym i przełożyć na talerze.
Polać miodem gryczanym, posypać fetą, szczyptą kawy i płatkami migdałów.

Posset cytrynowy

Posset cytrynowy z pulpą mango

Składniki na 3 porcje:
duże opakowanie śmietany 18 %
sok i skórka z całej cytryny
3 czubate łyżki cukru
6 łyżek pulpy mango – u mnie marki Kuchnie Świata

Przepis na posset cytrynowy z mango

Podgrzej śmietanę z cukrem a kiedy się zagotuje dodaj sok i startą skórkę z jednej dużej cytryny. Podziel na 3 porcje i odstaw do ostygnięcia a potem wstaw do lodówki na noc do zastygnięcia i schłodzenia. Przed podania udekoruj każdą porcję 2 czubatymi łyżkami pulpu mango.

Clafoutis ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami

Składniki na 3 porcje:

200 ml śmietany
80 g masła – rozpuszczonego w garnuszku i przestudzonego
4 jajka
szczypta soli
szczypta cynamonu
po pół szklanki cukru i mąki
2 garście śliwek

płatki migdałów do dekoracji

Przepis na clafoutis ze śliwkami
Śmietanę zmiksować z płynnym masłem, jajkami, solą i cynamonem. Dodać cukier + mąkę i zmiksować na gładką masę.

Ze śliwek wyjąć pestki i ułożyć je na 3 miseczkach, które nadają się do zapiekania. Posypać płatkami migdałów.
Zalać ciastem i piec 25 minut w 180 stopniach (góra – dół).

Lemoniada brazylijska

Lemoniada brazylijska

Składniki na 3 porcje:

2 limonki – wyciśnięty sok i otarta skórka
3 szklanki schłodzonej wody gazowanej
3 czubate łyżki mleka skondensowanego z tubki lub puszki
szczypta soli
kostki lodu lub gałka lodów np. waniliowych do podania

Przepis na lemoniadę brazylijską
Wszystkie składniki zmiksować, przelać do szklanek i podawać z kulką lodów lub kostkami lodu.


Related Posts

Niedzielny obiad ze smakami świata

Niedzielny obiad ze smakami świata

Dziś w ramach inspiracji na niedzielny obiad,będzie zestaw z egzotycznym akcentem, ale w wersji łatwej, bo używamy gotowych mieszanek przypraw, które mają w kilka chwil przywołać smaki Maroka, Tajlandii i Południa USA. Ciekawe jest to, że mieszanki znamy w wersji mokrej jako pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw […]

Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania

Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania

Zima to czas kiedy jemy więcej niż zwykle. Mamy też ochotę na zupełnie inne potrawy, na rozgrzewające i sycące comfort foody, które ratują nas od chłodu. To też egzotyczne smaki pomarańczy, przypraw do piernika, grzanego wina i słodycze. Świąteczne spotkania to ciepło w środku zimy i światłem choinki wśród mroku. Kiedy wreszcie wracamy do domu i siadamy nad ciepłą […]