Wrzesień to ostatnie chwile lata. Ostatnie promienie słońca na tarasie z orzeźwiającą lemoniadą, ostatnia szansa na zajadanie się lekkimi obiadami typu sałatka i deserami z lodówki. Marzymy o podróżach i egzotycznych smakach cytrusów i mango.
Ale wrzesień to też powitanie jesieni, kiedy dojrzewają wszystkie owoce. Mam gruszki, śliwki i orzechy prosto z drzewa. Coraz bardziej zaczyna nam smakować kawa i czekolada.
Teraz możemy mieć wszystko, co najlepsze ze złotej jesieni i powoli odchodzącego lata.
Podróże mogą być teraz utrudnione, ale możemy podróżować dookoła świata w naszej kuchni.
Dziś będzie sałatka z czekoladą jak z Belgii i makaron z niecodzienna porcją kawy. We Włoszech kawa to przecież podstawa. Będzie też brytyjski posset cytrynowy, ale z nutką mango – w końcu nad Imperium nigdy nie zachodziło słońce. A na deser francuskie ciasto ze śliwkami i brazylijska lemoniada, jakiej jeszcze nie piliście.
Kuchnie świata polecają się na wrześniowe obiady!
Sałatka z burakami, gruszką i sosem czekoladowym
Składniki na 3 porcje:
opakowanie roszponki
3 gruszki – umyte, ale nie obrane
3 ugotowane ze skórką i obrane buraki
opakowanie sera feta – feta odsączona i pokrojona w kostkę
garść orzechów – u mnie prażone laskowe
listki bazylii do dekoracji
sos:
5 kostek gorzkiej czekolady
łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka sosu sojowego
łyżka oliwy
szczypta tymianku lub suszonej bazylii i pieprzu
Przepis na sałatkę z burakami, gruszką i sosem czekoladowym
Gruszki i buraki kroimy w cienkie plasterki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w małej miseczcem, dodajemy do niej ocet i oliwę, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami; mieszamy.
Na 3 talerze wykładamy po garści roszponki, rozkładamy plasterki buraka, na to plasterki gruszki, posypujemy orzechami, polewamy sosem a wierzch posypujemy kawałkami sera feta i dekorujemy listkami bazylii.
Makaron z kawą, miodem i serem feta
Składniki dla 3 osób:
opakowanie makaronu typu tagliatelle / wstążki
opakowanie fety – odsączonej i pokrojonej w kostkę
garść płatków migdałów – podsmażonych na patelni
Sos:
100 ml śmietany
szczypta soli i pieprzu
ćwierć łyżeczki kawy mielonej
miód gryczany do dekoracji
szczypta kawy mielonej do dekoracji
Przepis na makaron z kawą, miodem i serem feta
W garnuszku podgrzać śmietanę z solą, pieprzem i kawą. Kiedy się zagotuje wyłączyć ogień.
Ugotować makaron wg wskazówek na opakowaniu. Wymieszać z sosem kawowym i przełożyć na talerze.
Polać miodem gryczanym, posypać fetą, szczyptą kawy i płatkami migdałów.
Posset cytrynowy z pulpą mango
Składniki na 3 porcje:
duże opakowanie śmietany 18 %
sok i skórka z całej cytryny
3 czubate łyżki cukru
6 łyżek pulpy mango – u mnie marki Kuchnie Świata
Przepis na posset cytrynowy z mango
Podgrzej śmietanę z cukrem a kiedy się zagotuje dodaj sok i startą skórkę z jednej dużej cytryny. Podziel na 3 porcje i odstaw do ostygnięcia a potem wstaw do lodówki na noc do zastygnięcia i schłodzenia. Przed podania udekoruj każdą porcję 2 czubatymi łyżkami pulpu mango.
Clafoutis ze śliwkami
Składniki na 3 porcje:
200 ml śmietany
80 g masła – rozpuszczonego w garnuszku i przestudzonego
4 jajka
szczypta soli
szczypta cynamonu
po pół szklanki cukru i mąki
2 garście śliwek
płatki migdałów do dekoracji
Przepis na clafoutis ze śliwkami
Śmietanę zmiksować z płynnym masłem, jajkami, solą i cynamonem. Dodać cukier + mąkę i zmiksować na gładką masę.
Ze śliwek wyjąć pestki i ułożyć je na 3 miseczkach, które nadają się do zapiekania. Posypać płatkami migdałów.
Zalać ciastem i piec 25 minut w 180 stopniach (góra – dół).
Lemoniada brazylijska
Składniki na 3 porcje:
2 limonki – wyciśnięty sok i otarta skórka
3 szklanki schłodzonej wody gazowanej
3 czubate łyżki mleka skondensowanego z tubki lub puszki
szczypta soli
kostki lodu lub gałka lodów np. waniliowych do podania
Przepis na lemoniadę brazylijską
Wszystkie składniki zmiksować, przelać do szklanek i podawać z kulką lodów lub kostkami lodu.