Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod gotowania. Dlatego ważne jest, aby dbać o swoją patelnię. Dziś omówimy, jak ją czyścić i pielęgnować!
Przypalenia
Jeśli używana przez nas patelnia zostanie przypalona, to konieczna jest szybka reakcja. Gdy skończymy przyrządzać posiłek zalejmy patelnię ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Ten pomoże zemulgować i rozpuścić tłuszcz. Naczynie powinniśmy zostawić na minimum kilkanaście minut. Gdy brud stanie się miękki, można go zmyć gąbką.
Następnie obmywamy patelnię zimną wodą. Po tym należy otrzeć ją do sucha (zwłaszcza, jeśli jesteśmy właścicielami modelu wykonanego z ceramiki). Jeśli postanowimy poczekać, aż sama wyschnie, to prawdopodobnie osadzi się na niej kamień. W przypadku patelni teflonowych najlepiej zaopatrzyć się w ręczniki papierowe nasączone olejem.
Komplet 3 patelni teflonowych PRYMUS-AGD
Tradycyjne metody czyszczenia powierzchni patelni
Soda oczyszczona i ocet poradzą sobie z trudniejszym do usunięcia brudem. Na zabrudzoną powierzchnię sypiemy trochę sody, a następnie zalewamy ją ciepłą wodą z odrobiną octu. Po kilku minutach wylewamy wodę i przemywamy gąbką całość. Jeśli nie posiadamy tego typu ingrediencji, to można wykorzystać sól i połowę nieugotowanego ziemniaka.
Czego należy się wystrzegać?
Nie zaleca się od razu po smażeniu wylewać na patelnię zimną wodę. Mowa tu bowiem o dużym błędzie, który może spowodować szybkie zniszczenie powierzchni naczynia! Zbyt pośpieszne jej ochłodzenie wywołuje szok termiczny, który powoduje pękanie i deformację naczyń ceramicznych, żeliwnych lub teflonowych. Szczególnie te ostatnie są narażone, bo złuszczony teflon w zasadzie można od razu wyrzucić do śmietnika.
Podczas procesu nagrzewania elementy patelni, czyli metalowa rama i powłoka (PTFE lub inna) rozszerzają się. W przypadku gwałtownych zmian temperatury, które pojawiają się podczas nalewania zimnej wody na podgrzewany garnek, materiały te szybko się kurczą — proces ten jest nierównomierny, prowadząc do uszkodzeń i deformacji. Nie stanie się tak, gdy patelnia jest „powoli” chłodzona po wyjęciu z kuchenki.
Podsumowanie
Dzięki powyższym wskazówkom możemy być pewni, że nasza patelnia będzie właściwie zadbana. To pozwoli na jej długotrwałe i bezpieczne użytkowanie. Co za tym idzie, każde danie na niej przygotowywane będzie nas satysfakcjonować.