Kuchnia to kawał kultury. Nikt nie wie tego lepiej niż Gosia Molska, autorka książki “Polak NieNażarty”, która zjadła sobie zęby i zjeździła całą Polskę, współtworząc telewizyjne programy kulinarne.
Bardzo zaskoczyła mnie ta lektura, bo okładka jest niepozorna. Spodziewałam się kolejnej książki o polskich smakach, które wszyscy pamiętamy z dzieciństwa typu schabowy i ziemniaki z ogniska.
Ale bardziej jest to album ciekawostek zawierający infografiki, anegdoty, wywiady ze znanymi kucharzami, ale też quizy i krzyżówki. To compendium ferculorum XXI wieku. Taka podróż przez krainę polskiej kuchni od celebrytów i blogerów w Warszawie, po śledzia po kaszubsku, czerninę z Kujaw, karmuszkę z Warmii i cymes. To też okazja do poznania ciekawych ludzi np. Piwońskich ze znanej lokalnej piekarni.
Obecnie przyzwyczailiśmy się, że książka kulinarna to zdjęcie na całą stronę, 2 zdania wstępu i przepis. Wielu autorów może dzięki temu wydawać książkę co kilka miesięcy. Tymczasem materiałem z “Polak NieNażarty”można by obdzielić co najmniej kilka książek o kuchni regionalnej, statystycznym Polaku w kuchni, sławach kulinarnych, przepisach na grilla, kuchni sezonowej i przemianach społeczno-kulturowych na polskim stole. Jest to też książka historyczna opisująca nasz chleb codzienny od Piasta Kołodzieja z jego piwem i pieczoną świnką, przez otwarcie pierwszego w Polsce McDonalda, po pierwszą gwiazdkę dla Amaro.
Najmocniejszą stroną tej książki są ciekawostki i anegdoty. Czy wiedzieliście, że pierwsza na świecie izba wytrzeźwień została otwarta właśnie w Polsce? Bardzo podobała mi się też część o kuchni regionalnej. W sumie tak niewiele o niej wiemy. Typowy Warszawiak prawdopodobnie zna więcej nazw potraw kuchni włoskiej, niż regionalnej polskiej. Książka jest też dobrze napisana copywritersko, pełna bon motów i gier słownych. To taka Masłowska o(d) kuchni.
Co bym ugotowała z tej książki?
Zawsze chciałam spróbować śląskich karmindali ze śledziem, oberiby, zupy kminkowej, gołąbków z ziemniakami, kurpiowskiej zupy sabelwon i “kawioru” z grzybów.
Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów
Autorka: Gosia Molska
Wydawnictwo Zwierciadło
Data premiery: 2017
Ilość stron: 260
Okładka: twarda