Uwielbiam lasagne, a ponieważ jesienią mam na zbyciu duża ilość dyni piżmowej z działki, postanowiłam zrobić zdrowszą wersję, gdzie makaron zastąpiony jest przez krążki dyni.
Przypomina to nieco “grzanki” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni piżmowej bez pestek, po pokrojeniu w plasterki jest wspaniałym zamiennikiem chleba czy makaronu do lasagne.
Dzięki temu możemy zadbać o najbliższych podając im zdrowy i smaczny posiłek. Najważniejsze jest w nim to, że może go zjeść każdy, bez względu na to, na jakiej jest diecie, a jednocześnie jest pyszny, słodki-dyniowo i słony- serowo. To danie jest jednocześnie szybkie i przygotowane z dbałością
Składniki:
3 półcentymetrowe krążki dyni piżmowej na osobę
2 plasterki sera halloumi na osobę
opakowanie szpinaku liściastego (może być mrożony)
mała cebula posiekana w piórka
duży ząbek czosnku przetarty przez praskę
sos beszamelowy (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz
odrobina sera żółtego do udekorowania
Przygotowanie:
Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 stopni około 5 minut z każdej strony. Dynia piżmowa dobrze zachowuje kształt, więc będzie doskonałym blatem do lasagni.
W międzyczasie na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę,a po chwili czosnek. Kiedy się zeszkli dodajmy szpinak i podsmażamy na niewielkim ogniu około 10 minut.
Plasterek dyni pieprzymy, smarujemy łyżką podsmażonego szpinaku, przekładamy plasterkiem sera halloumi, który smarujemy łyżką sosu, jeśli go używamy. Na górę kładziemy kolejny plasterek z tym samym nadzieniem, a na koniec trzeci plasterek dyni. Posypujemy odrobiną sera żółtego do udekorowania i wkładamy do piekarnika jeszcze na chwilę, żeby ser na wierzchu się stopił.
Przygotowujemy tyle porcji, ile mamy domowników.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂