Najlepsze zimowe słodycze to śledzie. Mam coś dla Was jeśli lubicie koreczki śledziowe.
Śledzie z bakaliami i śledzie na słodko to typowo polska specjalność. Kojarzy się ze świętami, choinką, biesiadowaniem i wyjątkowymi smakami. Jednocześnie takie połączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie są też zalane toną oleju, więc są całkiem dietetyczne.
Śledzie z wiśniami robię zwykle z większymi kawałkami śledzia i wiśniami z octu tak jak w tym przepisie.
Ich wersją na specjalne okazje są mini koreczki śledziowe ze słodko-kwaśnymi wiśniami kandyzowanymi. Idealna sprawa na Święta, bo to przyjemność na jeden gryz, robią się w sekundę i dobrze się przechowują. Tak naprawdę zawsze można mieć w spiżarni niezbędne do nich składniki i gdy przyjdą goście zrobić je na poczekaniu.
Składniki:
opakowanie gotowych koreczków śledziowych – u mnie kaszubskie 200 g
pół opakowania kandyzowanych wiśni – u mnie Wiśnia soczysta Bakalland ok 40 g
świeżo zmielony pieprz do dekoracji
Przepis na koreczki śledziowe z wiśniami na słodko
Rozwijamy koreczki śledziowe, żeby pozbyć się cebuli i nadmiaru oleju. Układamy je skórą do dołu. Na każdy koreczek potrzebujemy 2 wiśnie, które zlepiamy palcami w kulkę i zawijamy wokół niej rulonik ze śledzia. Z 200 g opakowania koreczków wyszło mi 11 sztuk (tyle było większych śledzików nadających się do zawinięcia). Okłądamy koreczki na talerzu i posypujemy świeżo startym pieprzem.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Zaskakujące połączenie, chyba dobry przepis, by ożywić trochę znudzonego przez lata śledzia.
Jestem ogromną fanką koreczków śledziowych, ale też wielkim anty talenciem kuchennym 😉 Także sama nigdy bym się nie zdobyła na takie połączenie, ale jeżeli już o tym przeczytałam, to spróbuję, bo często, co mi wydaje się absurdalne, okazuje się przepyszne 😀
A ten przepis jest mega prosty, więc na pewno nie będzie skuchy
Nie nie przepadam, ale moja mama lubi. Pokażę jej przepis. 🙂