Najłatwiej jest nauczyć się gotować z książek. Zwłaszcza jeśli młodzież jest sama w domu, albo przeżywa okres buntu i nie chce gotować tego, co mama w domu. W gotowaniu ważna jest też wiedza o składnikach, żeby wiedzieć jak kupić dobre produkty.
Agnieszka Kręglicka uczy nie tylko przepisów krok po kroku, ale też czym są food miles i produkty ekologiczne i dlaczego są lepsze w kuchni, niż ich bardziej zuniformizowane przemysłowe odmiany. Nastolatki będą mogły też poznać podstawy dzikiej kuchni i przeżyć przygodę przy zbieraniu pokrzyw na placki i pieczeniu ziemniaków w ognisku. Dowiedzą się też o wyjątkowych polskich składnikach oznaczonych europejskim certyfikatem chronione oznaczenie geograficzne ChOG. Poznają tajniki kiszenia, które wcale nie jest tak trudne jak się wydaje i dowiedzą się co nieco o tradycyjnej kuchni staropolskiej.
Nie zabraknie też podstaw jak proste zupy np. groszkowa, szczawiowa koperkowa czy owocowa.W końcu autorka sama pamięta jak pod nieobecność rodziców uczyła się z bratem gotować. Dlatego mottem tej książki jest przez praktykę do mistrzostwa. Dziś uczymy się robić marchewkę z groszkiem, żeby potem przejść do trudniejszych rzeczy jak masło klarowane czy faszerowane jajka, żeby kiedyś mieć może własną restaurację. Nie musi wychodzić nam idealnie, przecież błędów nie popełniają tylko Ci, którzy nic nie robią.
Czy dla nastolatków będzie to ciekawa lektura? Na pewno tak, zwłaszcza, że zamiast nudnych opisów są często obrazki (krok po kroku). Jest sporo fajnych pomysłów np. wykorzystanie muszli zamiast jajek do faszerowania, czy placki pokrzywowe. Dobrze wygląda sałatka z raków, topinambur pieczony ze śmietaną i serem, jabłka z szałwią jako dodatek do mięsa i babeczki z kaszy gryczanej. Podoba mi się, że raz poznany przepis wykorzystuje się kilkukrotnie, żeby utrwalić sekrety np. kruche ciasto jest podstawą wielu deserów. Jeśli nam nie posmakuje jest też sernik i pischinger.
To dużo ciekawsza pozycja dla młodych kucharzy niż np, Masterchef Junior, bo zawiera sprawdzone porady kogoś, kto ma doświadczenie w gotowaniu i chce dzielić się swoją wiedzą.
Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków
Agnieszka Kręglicka
Wydawnictwo Muchomor
Data premiery: 2014
Ilość stron: 168
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!