Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd

Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd

Jak urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi?

Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności i żeby nawet mięsożercy byli zadowoleni?

Na pomoc rusza Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd.

Uważa ona, że w kuchni najważniejsze są przyprawy.

To majeranek, jałowiec i liście laurowe nadają smaku klasycznym polskim daniom, więc jeśli umiejętnie przyprawimy warzywa, będą one smakować jak mięsne wersje polskich klasyków. Wiele smaków jak grzyby, kiszonki, zupy czy pasty do chleba jest przecież uniwersalnych.

Świętujemy!

To kuchnia polska widziana z nowej, wegańskiej strony. Jest pełna warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję zastępowania składników. Już w PRL byliśmy przecież mistrzami kotletów z warzyw czy słodyczy z fasoli, bo mięsa i łakoci po prostu brakowało.

Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta Alicja Rokicka

1000 dań z selera

Kuchnia Wegan Nerd ma łączyć ludzi nad pysznym posiłkiem, który może zjeść każdy a nie dzielić ich na wegetarian, wegan i mięsożerców, którzy nie mogą spotkać się przy jednym stole. Jej książka to też piękne zdjęcia i 1000 dań z selera. No może trochę mniej, ale seler doskonale zastępuje wigilijne śledzie i może udawać białą rybę.

Przepisy te będą dobre nie tylko od święta, więc przydadzą się też na leniwe niedzielne śniadania i brunche.
Większość wymaga kilku składników (zwłaszcza przypraw), ale nie jest jakoś szczególnie pracochłonna, zwłaszcza że w kuchni Wegan Nerd dopuszczalne są szybsze wersje np. kupny majonez sojowy czy chipsy z tortilli..

Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta Alicja Rokicka

Co bym ugotowała z Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta?

Dobrze wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata.

Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem.

Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią PRL z sałatką z ryżem i galaretką owocową.


Tym co wyróżnia tą książkę na tle morza innych wege książek kucharskich są przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni wege.


A na deser będą kluski śląskie ze śliwkami, tapenada z czekoladą i pieczone jabłka w winie.

Testowanie przepisów

Na pewno polecam tapenadę z czekoladą – jest przepyszna. Jadłam też śledzie z selera pod pierzynką, wege gzika i śledzia z boczniaka po kaszubsku.

Nie polecam natomiast rolady szpinakowej – to wielkie rozczarowanie zwłaszcza jeśli znacie smak oryginalnej rybnej wersji.

Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Autorka: Alicja Rokicka
Wydawnictwo Marginesy
Data premiery: 2019
Liczba stron: 288
Okładka: miękka


Related Posts

“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja

Kiedy znana blogerka, jak Alicja z wegannerd, wydaje książkę, zawsze ma dylemat – jak pokazać typowe dla siebie smaki i zestawienia zupełnie nowym czytelnikom, a jednocześnie zaskoczyć tych, którzy już ją znają z bloga czy samą blogerkę z warsztatów. Najprościej jest być sobą: postawić na […]

Jadłonomia po polsku – recenzja książki Marty Dymek

Jadłonomia po polsku – recenzja książki Marty Dymek

Jadłonomii nie trzeba nikomu przedstawiać. Jej przepisy są tak popularne, że co roku przed świętami powodują znikanie boczniaków ze wszystkich sklepów. W końcu boczniak to prawie śledź. Po premierze jej najnowszej książki “Jadłonomia po polsku”, która ukazała się w maju nakładem wydawnictwa Marginesy, poznikają też […]