Jak urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi?
Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności i żeby nawet mięsożercy byli zadowoleni?
Na pomoc rusza Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd.
Uważa ona, że w kuchni najważniejsze są przyprawy.
To majeranek, jałowiec i liście laurowe nadają smaku klasycznym polskim daniom, więc jeśli umiejętnie przyprawimy warzywa, będą one smakować jak mięsne wersje polskich klasyków. Wiele smaków jak grzyby, kiszonki, zupy czy pasty do chleba jest przecież uniwersalnych.
Świętujemy!
To kuchnia polska widziana z nowej, wegańskiej strony. Jest pełna warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję zastępowania składników. Już w PRL byliśmy przecież mistrzami kotletów z warzyw czy słodyczy z fasoli, bo mięsa i łakoci po prostu brakowało.
1000 dań z selera
Kuchnia Wegan Nerd ma łączyć ludzi nad pysznym posiłkiem, który może zjeść każdy a nie dzielić ich na wegetarian, wegan i mięsożerców, którzy nie mogą spotkać się przy jednym stole. Jej książka to też piękne zdjęcia i 1000 dań z selera. No może trochę mniej, ale seler doskonale zastępuje wigilijne śledzie i może udawać białą rybę.
Przepisy te będą dobre nie tylko od święta, więc przydadzą się też na leniwe niedzielne śniadania i brunche.
Większość wymaga kilku składników (zwłaszcza przypraw), ale nie jest jakoś szczególnie pracochłonna, zwłaszcza że w kuchni Wegan Nerd dopuszczalne są szybsze wersje np. kupny majonez sojowy czy chipsy z tortilli..
Co bym ugotowała z Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta?
Dobrze wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata.
Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem.
Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią PRL z sałatką z ryżem i galaretką owocową.
Tym co wyróżnia tą książkę na tle morza innych wege książek kucharskich są przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni wege.
A na deser będą kluski śląskie ze śliwkami, tapenada z czekoladą i pieczone jabłka w winie.
Testowanie przepisów
Na pewno polecam tapenadę z czekoladą – jest przepyszna. Jadłam też śledzie z selera pod pierzynką, wege gzika i śledzia z boczniaka po kaszubsku.
Nie polecam natomiast rolady szpinakowej – to wielkie rozczarowanie zwłaszcza jeśli znacie smak oryginalnej rybnej wersji.
Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Autorka: Alicja Rokicka
Wydawnictwo Marginesy
Data premiery: 2019
Liczba stron: 288
Okładka: miękka