Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020

Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau 2020

Gala Premierowa Gault&Millau to jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych roku.

Przede wszystkim to miejsce oficjalnej premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2020. To lista restauracji, barów, kawiarni, cukierni i miejsc polecanych ze względu na regionalne produkty i street food. Wszystko w wydaniu gourmet i POP i przetestowane przez 20 anonimowych inspektorów Gault&Millau. To jedno z najbardziej rzetelnych źródeł informacji o tym, gdzie warto zjeść podróżując po Polsce.

żółty przewodnik  Gault Millau Polska

Gala to też uroczystość wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce, których restauracje znalazły się w Żółtym Przewodniku.
To też okazja do spotkania ciekawych osób i skosztowania pyszności przygotowanych przez 10 wybitnych szefów kuchni, którzy będą współzawodniczyć na dania.

żółty przewodnik Gault Millau Polska

Kto dostał nagrody?


Szef Roku – Darek Barański – Warszawska i Szóstka (Warszawa)
Szef Jutra – Łukasz Budzik – Mennicza Fusion (Wrocław)
Kobieta Szef – Flavia Borawska – Opasły Tom (Warszawa)
Młody Talent – Rafał Grzegorzek – Dworzysko (Szczawno Zdrój)
Szef Kuchni Tradycyjnej – Rafał Kowalczyk – Stary Dom (Warszawa)

Co pysznego można było zjeść w czasie Gali?

Rafał Grzegorzek (Młody Talent) i Bartosz Lisek z przygotowywali przystawkę z łososia MOWI z Belvedere Lake Bartężek oraz Belvedere Smogóry Forest.

Flavia Borawska, Kobieta Szef 2020, szefowa kuchni warszawskiego Opasłego Tomu i Przemek Błaszczyk przygotowali zupę z ziemniaka i lody z ziemniaka, które były sparowane z piwem Grimbergen.

Przemek Błaszczyk lody z ziemniaka
Przemek Błaszczyk – lody z ziemniaka


Rafał Kowalczyk, Szef Kuchni Tradycyjnej 2020, Stary Dom i Kasper Krajewski z ato sushi przygotowali ciepłe dania z łososia MOWI z winem Domaine de la Baume Grenache oraz Domaine de la Baume Sauvignon Blanc.
Szefowie Wojciech Harapkiewicz i Adrianna Marczewska przygotowali dania główne z kaczki i jelenia. Dania uzupełniały francuskie wina Terres Domaine de la Baume Syrah i Petit Verdot.

Ostatnim pojedynkiem był deser, a w szranki stanęli Łukasz Budzik, Szef Jutra 2020 z Mennicza Fusion i Tomasz Deker. Przygotowali lody z dyni i lody pistacjowe. Do deserów zaserwowano Muscat Petit Grain Minervois oraz La Baume Chard Ice.

Obowiązuje strój wieczorowy!

25 listopada 2019
godz. 17:30
EXPO XXI ul. Prądzyńskiego 12/14
Warszawa



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *