Chyba każdy kojarzy boczniaka smażonego w panierce typu schabowy, albo boczniaka, który udaje wigilijnego śledzia. Te grzyby są popularne, bo dobrze smakują, ale też dostarczają łatwo przyswajalnego białka. W sklepach można kupić je głównie jesienią i w grudniu (kiedy jest sezon na “śledzia”. Ale poza sezonem każdy może hodować z boczniaki w domu i to nie tylko te zwykłe szare, ale też boczniaki różowe, które są jeszcze pyszniejsze.
To jak? Chcecie jakiś mniej typowy przepis na boczniaka? Dziś będzie zupa, kanapka, makaron, leczo i warzywa z boczniakami!
Zupa z mlekiem kokosowym, boczniakiem i kurczakiem
Składniki:
ząbek czosnku pokrojony w plasterki
szalotka – pokrojona w piórka
pół piersi kurczaka pokrojonej w grubą kostkę
kilka boczniaków
różyczki z małego brokuła
różyczki z połwy kalafiora
pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
2 szklanki gorącej wody
łyżka sosu rybnego
łyżka pasty czerwone curry
2 liście limonki kafir (mrożone)
puszka mleka kokosowego (na koniec)
Przepis na zupę z mlekiem kokosowym, boczniakiem i kurczakiem
Kurczaka i boczniaka lekko obsmażamy na spodzie garnka na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek i szalotkę, a po chwili paprykę, kalafiora i brokuła. Zalewamy wodą tak, żeby przykryła warzywa i dusimy 10 minut. Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze.
CARBONARA Z KIMCHI I BOCZNIAKA
Składniki na 2 porcje:
100 g boczku drobno pokrojonego na plasterki i potem w słupki (10 plasterków)
całe jajko
żółtka z 2 jajek
garść kimchi — drobno pokrojone
2 boczniaki namoczone na noc w sosie sojowym i pokrojone boczniaki
2 łyżki startego sera pecorino
duża szczypta soli i pieprzu
makaron – pół paczki spaghetti lub podobnego makaronu
Przepis na makaron carbonara z kimchi i bocznakami
Boczniaki namoczyć na noc w sosie sojowym. Następnego dnia boczek podsmażyć na suchej patelni, kiedy się wytopi dodać pokrojone kimchi i boczniaki. W osobnej miseczce wymieszać jajka z serem, solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy boczek będzie chrupki, grzyby miękkie a makaron al dente, odcedzić makaron zostawiając łyżkę wody, w której się gotował. Przełożyć makaron na patelnię z boczkiem wraz z łyżką wody, wymieszać i zdjąć z ognia. Wlać masę jajeczną i dokładnie pomieszać. Podawać od razu.
Kanapka z panierowanym boczniakiem
Składniki na 2 kanapki:
kilka plasterków ogórka
kilka plastrów pomidora
kiełki
keczup
2 bułki
2 duże boczniaki
jajko
bułka tarta
świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka i sól
Przepis na kanapkę z panierowanym boczniakiem
Jajko mieszamy z przyprawami, maczamy w nim boczniaka, obtaczamy w bułce i smażymy po kilka minut z każdej strony.
Kiedy kotlety z boczniaka będą gotowe, smarujemy bułkę keczupem, wykładamy na nią boczniaka, a potem dekorujemy ogórkiem, pomidorem i kiełkami.
WARZYWA Z PIEKARNIKA Z BOCZNIAKIEM I CIELĘCINĄ
Składniki na 2 porcje:
ćwierć kilo cielęciny lub polędwiczek wołowych
kilka boczniaków pokrojonych w paski
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w paski
biała pietruszka pokrojonej na plasterki
cebula – pokrojona w piórka
batat – obrany i pokrojony na kawałki
2 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w paski
pół małej cukinii pokrojonej na plasterki
po pół łyżeczki oregano, rozmarynu i tymianku
duża szczypta pieprzu i cynamonu
sok wyciśnięty z całej cytryny
4 łyżki oliwy
koperek do dekoracji po upieczeniu
2 arkusze papieru do pieczenia i kawałek kuchennej nici lub 2 torebki do pieczenia
Przepis na wołowinę z warzywami z piekarnika
Mięso pokroić na kawałki, dodać oliwę, przyprawy i sok z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.
Warzywa podzielić na 2 porcje, dodać podzielone na pół mięso i ułożyć warstwami w torebkach do pieczenia lub na arkuszach papieru do pieczenia. Piec przez 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach. Przed podaniem posypać koperkiem.
ZUPA Z ZIEMNIAKÓW I PORA Z BOCZNIAKAMI
Składniki:
kilka boczniaków
3 łyżki masła
2 cebule – obrane i pokrojone w piórka
kilo ziemniaków – obranych i pokrojonych na kawałki
2 pory (zielone części też), opłukane i posiekane w talarki
2 kostki rosołowe
szczypta soli i pieprzu
duży pęczek natki i koperku
łyżeczka octu jabłkowego
Przepis na zupę z ziemniaków i pora z boczniakiem
Boczniaka pokroić na kawałki i podsmażyć w garnku na maśle w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać cebule, ziemniaki i pory. Zalać wodą, żeby przykryła warzywa, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 2 kostki rosołowe.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy łyżeczkę octu i posiekany pęczek zieleniny.
Boeuf Stroganow z boczniakiem
Składniki:
250 g polędwicy wołowej
200 ml bulionu
100 g boczniaków
4 cebule
słodka papryka
koncentrat pomidorowy 20 g
musztarda 20 g
jogurt naturalny
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
mąka pszenna, sól, pieprz do oprószenia mięsa
masło klarowane do smażenia
Pełny przepis tutaj:
Flaki z boczniakiem
Składniki:
2 łyżki oleju do smażenia
duża cebula
duża marchewka
3 ząbki czosnku
pół małego selera
5 liści laurowych
500 g boczniaków
łyżeczka: pieprzu ziołowego, papryki czerwonej, słodkiej
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 litry bulionu warzywnego
2 łyżki suszonego majeranku
łyżka octu jabłkowego
Pełny przepis tutaj:
Leczo z boczniakami
Składniki:
2 cebule, obrane i pokrojone
masło klarowane do podsmażenia
papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki
pół kilo boczniaków, umytych i pokrojonych na kawałki
kalarepa, obrana i pokrojona
cukinia, obrana i pokrojona
po pół łyżeczki zmielonego pieprzu, papryki i tymianku
łyżeczka pasty chili
małe opakowanie passaty pomidorowej
koperek do dekoracji
Pełny przepis tutaj: