Whisky jest alkoholem, który jeszcze lepiej smakuje w odpowiedniej… szklance. Dlaczego? W dużym uproszczeniu – szklanki, w których serwuje się ten wykwintny trunek mają za zadanie odpowiednio uwypuklić barwę whisky, jej aromat i głęboki smak. Czym zatem charakteryzuje się prawidłowo dobrane szkło do tego alkoholu?
Charakterystyka whisky
Whisky jest alkoholem produkowanym tradycyjnie w krajach anglosaskich. Mówi się, że najlepszą znaleźć można wśród wyrobów irlandzkich czy szkockich, doceniane są także marki amerykańskie oraz kanadyjskie. Nazwę zawdzięcza gaelickiemu określeniu uisge beatha („woda życia”), które po zdrobnieniu do uiskie stało się podstawą obecnie stosowanego tytułu.
Trunek ten jest alkoholem nierektyfikowanym, powstającym z zacieru zbożowego. Swój smak i aromat whisky zawdzięcza procesowi leżakowania w beczkach z dębowych desek. Dojrzewanie trwa, w zależności od kraju produkcji, od dwóch do trzech lat. Whisky można ponadto podzielić na kilka rodzajów, w tym na przykład na:
- Single Malt Whisky – wariant produkowany tylko ze słodu jęczmiennego, w ramach destylacji alembikowej,
- Blended Malt Whisky – mieszana whisky słodowa, produkowana z jednosłodowych wariantów pochodzących od różnych producentów,
- Grain Whisky – czyli alkohol zbożowy (z innych gatunków niż jęczmień),
- Blended Whisky – stanowiącą mieszankę wariantów słodowych i zbożowych.
O ile w zaciszu własnego domu większość osób nie zawsze kładzie aż taki nacisk na to, w jakim naczyniu będzie spożywać whisky, o tyle w pubie, a już z pewnością w eleganckiej restauracji obowiązkowe wręcz jest podawanie tego alkoholu w odpowiednio dobranych szklankach lub, ewentualnie, specjalnych kieliszkach.
Jak wygląda szklanka do whisky?
Szklanki do whisky będą miały swoją charakterystyczną konstrukcję, która pozwala wydobyć głębię smaku oraz wyjątkowy zapach destylatu. Istnieje kilka rodzajów takich naczyń, różniących się od siebie kształtem czy pojemnością, ale oczywiście służących jednemu – podawaniu whisky zgodnie z etykietą i w sposób elegancki.
Klasyczna szklanka do whisky cechuje się grubszym dnem. Modele w stylu „old fashioned” są lekko kuliste lub całkowicie proste, ale za to w ozdobnej wersji i wykonywane na przykład z kryształu. Bogaty wzór powierzchni pozwala wydobyć piękny kolor alkoholu. Szklanki old fashioned znajdziesz w sklepach także pod takimi nazwami, jak tumbler czy rock glass. Ich niewielka wysokość oraz odpowiednia szerokość i grubość dna wpływają na uwalnianie się zapachu – wszystko dzięki temu, że płyn ma lepszy kontakt z powietrzem.
Szklanka highball jest już wyższa od rock glass. Nadaje się do podawania whisky czystej lub na lodzie, ale jest też chętnie wybierana do serwowania drinków na bazie tego alkoholu.
A może kieliszek do whisky?
Kieliszek do whisky, jako alternatywa dla szklanki, także może być dość zaokrąglony u dołu czaszy. Lekko zwęża się ku górze i jest osadzony na dość wysokiej nóżce – osoby mniej obeznane z rodzajami szkła mogą na pierwszy rzut oka pomylić go z kieliszkiem do wina. Tulipanowy kształt takiego szkła może zostać zakończony szklaną pokrywką, która pozwala zebrać aromat przed degustacją.