Mrożenie warzyw, owoców i ziół – co warto wiedzieć?

Mrożenie warzyw, owoców i ziół – co warto wiedzieć?

W sezonie warzywa i owoce są najlepsze, szczególnie te zebrane z własnego ogródka. Niestety jednak szybko się kończą. Mrożenie jest jedną z tych metod, która pozwala zachować ich smak i bogactwo na dłużej. Dowiedz się, co można mrozić i jak prawidłowo to robić. Sprawdź, jak rozmrażać warzywa i owoce, aby zachowały jak najwięcej swoich drogocennych właściwości, i jak pakowanie próżniowe może ułatwić te procesy.

Mrożenie to szybki, prosty i bardzo skuteczny sposób konserwowania żywności. Warzywa, owoce i zioła w niskiej temperaturze zachowują swoje cenne składniki odżywcze, smak i aromat. Pozwalają na przyjemne wspomnienie lata w środku mroźnej zimy. Zna to każdy, kto w grudniu może przygotować kompot lub smoothie z letnich owoców z własnego ogródka.

Mrożonki, szczególnie własne, oprócz właściwości prozdrowotnych mają jeszcze inne zalety. Mrozimy owoce i warzywa w szczycie sezonu, czyli wtedy, kiedy są najlepsze i… najtańsze. Pozwalają więc zachować zdrowie na talerzu przez cały rok, a do tego z oszczędnością dla domowego budżetu.

Co można mrozić?

Mrożenie owoców i warzyw to też sprytny sposób na niemarnowanie żywności. Najlepiej mrozić świeże produkty, jednak świetnie przechowują się w ten sposób też wszystkie niewykorzystane zakupy. Do zamrażarki można przecież włożyć niemal wszystko, pilnujmy jednak, aby żywność była nieuszkodzona i niezepsuta.

Mrozić można prawie wszystko, są jednak pewne wyjątki:

  • owoce, które można mrozić: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, morele, banany, brzoskwinie, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka, poziomki, czereśnie, nektarynki;
  • warzywa nadające się do mrożenia: groszek, cukinia, szparagi, szpinak, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, kukurydza, bób, buraki, papryka, rabarbar, brukselka, por;
  • owoce, których nie powinno się mrozić: kiwi, papaja, arbuz, grejpfrut, pomarańcze;
  • warzywa, których nie należy mrozić: pomidory (w całości), ogórki, czosnek, bakłażan.

Co warto mrozić?

W zasadzie wszystko, co się do tego nadaje. Decyzja zależy od upodobań domowników i składników ich jadłospisu. Mrożone owoce świetnie sprawdzają się w koktajlach, smoothie oraz jako dodatek do ciast, kompotów i deserów. Wszelkie warzywa można wykorzystać jako składnik posiłków, do zup lub na placki.

Częstą praktyką jest też mrożenie ziół i innej „zieleniny”. Aromatyczny koperek czy natka pietruszki urozmaicą wiele dań. Podobnie zamrożone listki mięty, bazylii, oregano, lubczyku, nać młodego selera czy rozmaryn.

różne mrożone warzywa

Jak przygotować warzywa do mrożenia?

To pierwszy i najważniejszy etap, istotny dla zachowania jak największej ilości drogocennych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Ponadto sposób, w jaki przygotujemy warzywa i owoce do mrożenia, ma wpływ na ich aromat, smak i jędrność po rozmrożeniu.

Ważne, aby mrozić warzywa i owoce jak najszybciej po zebraniu. Im szybciej je zamrozimy, tym więcej wartościowych składników zachowają. Trzeba dobrze przyjrzeć się każdej pojedynczej sztuce, a do mrożenia wybrać tylko dojrzałe, jędrne i nieuszkodzone warzywa i owoce. Kolejnym krokiem jest dokładne umycie, a następnie osuszenie roślin. To istotne, aby nie były wilgotne, bo inaczej zbiją się w jedną bryłę podczas zamrażania, a kryształki lodu mogą je dodatkowo uszkodzić.

Większe warzywa i owoce lepiej pokroić na mniejsze fragmenty: w kostkę, w paski, w wiórki czy słupki. Najlepiej zamrozić je w takiej formie, w jakiej będziemy je potem przygotowywać. Brokuły i kalafiory należy podzielić na różyczki, a z owoców usunąć szypułki i pestki. Zioła najlepiej posiekać i wsypać do woreczków strunowych lub pojemników. Dobrą praktyką jest też układanie ich w pojemniku na kostki lodu i zalewanie oliwą.

W zdecydowanej większości owoce mrozimy na surowo, ale niektóre warzywa (np. jarmuż, szpinak, brokuły, kalafior) warto przedtem zblanszować (przelać najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą). To pozwoli usunąć patogeny i na dłużej zachować świeży smak i aromat.

Dowiedz się więcej: Jak mrozić warzywa i zioła?

Czy mrożone warzywa są zdrowe?

Zamrożone w prawidłowy sposób, zaraz po zbiorach, pełne wartościowych składników odżywczych, sezonowe owoce i warzywa to zdrowa alternatywa dla przetworzonych produktów, szczególnie w okresie zimowo-wiosennym. Własne mrożonki lub produkty dostępne w sklepach od renomowanych producentów są z pewnością lepszym wyborem niż owoce i warzywa, które przejechały setki (a czasami nawet tysiące) kilometrów lub były uprawiane w sztucznych warunkach. Aby jednak cieszyć się dobrodziejstwami mrożonek, warto wybierać owoce i warzywa jak najmniej przetworzone.

Jak uniknąć utraty składników odżywczych przy mrożeniu warzyw i owoców?

Kluczowe jest zamrożenie produktów jak najszybciej po zbiorze, odpowiednie ich przygotowanie, a potem szybkie i sprawne zamrożenie. Ważne, aby w zamrażarce utrzymywać stałą temperaturę i rozmrażać warzywa i owoce w odpowiedni sposób. Czas przechowywania w niskiej temperaturze też ma znaczenie dla zawartości witamin i innych składników odżywczych.

Jak rozmrażać warzywa i owoce?

Pamiętajmy, że owoce i warzywa nie mogą pozostać zamrożone na dowolnie długi czas. Mimo że mrożenie znacznie spowalnia procesy metaboliczne, to jednak na przechowywane w ten sposób owoce i warzywa także jest data ważności. Jak długo możemy je mrozić? Większość może leżeć w zamrażarce do 12 miesięcy, jednak niektóre należy zjeść szybciej. Należą do nich papryka, por czy natka pietruszki, które nie powinny być zamrożone dłużej niż przez 4–6 miesięcy.

mrożone maliny w pudełku

Jak prawidłowo rozmrozić owoce i warzywa? Choć z pozoru wydaje się to proste, to jednak ma ogromne znaczenie dla smaku, poziomu wartości odżywczych i konsystencji. Aby zachować ich najwyższą jakość, należy po wyjęciu z zamrażarki włożyć je na pewien czas do lodówki, aby powoli podnosiła się ich temperatura. Można też skorzystać z odpowiedniego programu do rozmrażania w piekarniku lub w mikrofalówce. Niewielkie warzywa lub owoce bezpośrednio z zamrażarki można wrzucić do wrzątku lub do blendera.

Pakowanie próżniowe – sposób na lepsze przechowywanie

Na rynku dostępne są urządzenia lub przystawki np. do blendera, które pozwalają na usunięcie powietrza z pudełek, w których przechowujemy mrożonki. Takie próżniowe pudełka pozwalają na dłużej zachować więcej wartości odżywczych, np. w porównaniu z pakowaniem warzyw i owoców w woreczki foliowe.

Sprawdź: Jak pakowanie próżniowe pozwala zachować lepszą jakość żywności?

Artykuł zewnętrzny.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *