Letnie przepisy – lekki obiad na upały

Letnie przepisy – lekki obiad na upały

Jakie są Wasze ulubione letnie przepisy?

Siedziałam dziś w kawiarni z przyjaciółką i ona opowiadała jak jej facet wrócił do domu z 2 kilogramami jagód i powiedział, żeby mu zrobiła pierogi takie jak u jego babci.
Pierogi są super, zwłaszcza jak ktoś nam zagniecie ciasto i posprząta potem kuchnię, ale co jeść, jeśli właśnie wróciliśmy z pracy i umieramy z głodu?

Letnie dania często powstają pod wpływem przypadku. Mamy w domu tylko ziemniaki, ogórka i jajko, więc podajemy sadzone z mizerią. Albo idziemy do sklepu po fasolkę i ona kosztuje 15 zł a pomidory są za 5 zł, więc na obiad jest panzanella.
Albo nic nie jemy, bo wróciliśmy bardzo późno – w końcu szkoda lata.

Letnie przepisy są właśnie takie – bez spinki i bezpretensjonale.

Czasami jednak potrzebna jest nam jakaś inspiracja, żeby wiedzieć co kupić i co zaplanować na wyjście na grilla czy odwiedziny znajomyc.

Jakie są moje ulubione letnie przepisy na lekki obiad na upały albo na letniego lenia? Zobacz w tym wpisie, albo w zestawieniu przepisów na piknik.

chłodnik z melona
Chłodnik z melona

Lato to w końcu czas melona i arbuza. A taki chłodnik wystarczy zmiksować i jest gotowy.

Składniki:
duże opakowanie jogurtu greckiego
dojrzały melon – obrany i z wykrojonymi pestkami
2 cm kawałek imbiru – obrany i starty na tarce
3 czubate łyżki łuskanych nasion konopi lub mąki migdałowej

płatki migdałów do dekoracji (podsmażone na patelni)

Przepis na chłodnik z melona
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Podajemy schłodzone i posypane migdałami.

Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli

Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli

Lato to też czas sałatek, które pasują do dań z grilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś na pierwszy głód. Taka sałatka w połączeniu z kiełbaską z ogniska i kawałkiem dobrego chleba na zakwasie zastąpi nam cały obiad. Całkiem dobre pieczywo pasujące na grilla jak focaccia czy rustykalna bagietka Paja ma Putka.

Składniki:
400 g fasoli (ugotowanej lub z puszki) – u mnie fasola czarne oczko
słoik ogórków kiszonych – ok. 300 g po odsączeniu
słoik karczochów – odsączonych z zalewy
mały słoik czarnych oliwek – – odsączonych
garść posiekanych orzechów włoskich
pęczek koperku – posiekany

sos:
czubata łyżka musztardy ziarnistej
łyżka octu jabłkowego
łyżka oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
pół łyżeczki papryki chili
świeżo zmielony pieprz

Przepis na sałatkę z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli

Wymieszać składniki sosu i zalać nim w misce odsączoną fasolę, pokrojone na ćwiartki ogórki, pokrojone na połówki karczochy, oliwki, orzechy i koperek.

Sałatka Cezara z kurczakiem
Sałatka Cezara z kurczakiem

Kolejną sałatką, która robi się w 5 minut jest klasyczna sałatka Cezar. Jej sekret to pełny umami sos. Możemy przygotować go wcześniej a potem po prostu polać sałątę i resztki kurczaka, który został nam z obiadu.

główka sałaty rzymskiej na osobę – umyta i podzielona na osobne liście
parmezan pokrojony w paski obieraczką do warzyw
usmażona pierś lub 2 polędwiczki z kurczaka – pokrojone na kawałki

sos:
ząbek czosnku przetarty przez praskę
3 fileciki anchois
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
po pół łyżeczki musztardy i sosu worcestershire
5 łyżek oliwy
świeżo zmielony pieprz

Przepis na sałatkę Cezara
Na liściach sałaty ułożyć usmażonego kurczaka, polać dużą ilością sosem i udekorować paskami parmezanu.

Kompot z rabarbaru i pokrzywy
Kompot z rabarbaru i pokrzywy

Lato to czas dzikiej kuchni. Pokrzywa rośnie dziko na działce i w miejscu, gdzie robimy grilla. Wystarczy się schylić, żeby mieć coś zdrowego i pysznego!

Składniki:
pół kilo rabarbaru – oczyszczonego i pokrojonego na kawałki
2 szklanki młodych liści pokrzywy
litr gorącej wody
sok wyciśnięty z cytryny
czubata łyżka miodu
szczypta soli

Przepis na kompot z rabarbaru i pokrzywy

Rabarbar i liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem , kiedy kompot ostygnie dodajemy sok z cytryny, sól i miód. Mieszamy i podajemy schłodzone.

Ciasto kukurydziane z melonem

Ciasto kukurydziane z melonem

Co zrobić z melonem, który został nam z chłodnika? Ciasta z owocami są tak pyszne, że warto nie tracić żadnej okazji. Przepis jest prosty. Mieszamy wszystko, pieczemy i gotowe!

Składniki:

2 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
świeżo starta skórka z cytryny
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki soli
szklanka pokrojonego w kostkę melona (bez skórki i pestek)
garść płatków migdałów
keksówka posmarowana olejem

Przepis na ciasto kukurydziane z melonem

Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać olej, ekstrakt z wanili i skórkę z cytryny. Wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę kukurydzianą i prszenną z proszkiem do pieczenia oraz z solą i dodać do płynnych składników. Dokładnie wymieszać.
Keksówkę wysypać płatkami migdałów. Przelać do niej ciasto i na wierzchu ułożyć kawałki pokrojonego melona.
Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół).


Related Posts

Letnie obiady – szybkie, efektowne i pyszne

Letnie obiady – szybkie, efektowne i pyszne

O tej porze roku nie ma nic lepszego niż letni obiad w ogrodzie czy na balkonie.Ważne, żeby przepisy na letnie obiady były szybkie do zrobienia, proste i pyszne. Kiedy mamy gości nie wystarczy jednak byle co, nawet jeśli nie chce nam się gotować w upał. […]

Letnie przepisy: risotto z groszkiem i truflami oraz perskie lody

Letnie przepisy: risotto z groszkiem i truflami oraz perskie lody

W pierwszej części tego wpisu pisałam o bardziej codziennych przepisach. A co zjeść, jeśli mamy ochotę na coś bardziej odświętnego, ale dalej jest ciepło, więc nie mamy ochoty na ciężkie potrawy i tracenie całego dnia w kuchni? Letnia kuchnia to przecież coś z niewielu, ale […]