Top 5 zdrowych słodyczy na lato + przepis na pyszne ciasto daktylowe

Top 5 zdrowych słodyczy na lato + przepis na pyszne ciasto daktylowe

Kiedy jest gorąco mamy mniej zachcianek jedzeniowych nich zimą, ale to nie znaczy że odżywiamy się zdrowiej. Tu lodzik, tam piknik, jutro grillowowanie, jeszcze mam teraz urodziny, a kiedy kończę pracę, to dzień się dopiero zaczyna. Po prostu w lecie jest więcej okazji towarzyskich i kulinarnych.

Jak więc ograniczyć jedzenie słodyczy latem?

Zrób to sam i zjedz mniej

Przede wszystkim warto piec i robić lody samemu w domu. Dzięki temu, nawet jeśli użyjemy najzwyklejszej mąki czy cukru, widzimy, ile ich jest.

Kiedy sypiemy do ciasta szklankę cukru jest nam łatwiej poprzestać na 1 kawałku ciasta. Wiemy też na pewno co jest w środku i możemy zrezygnować ze składników, które nam szkodzą czy uczulają.

Warzywa i owoce zamiast mąki i cukru

Jest też wiele sztuczek na zastąpienie całego lub części mniej zdrowych składników czymś trochę zdrowszym.
Najprościej jest po prostu zrobić deser z owoców czy warzyw jak w przepisie na czereśnie z masłem czy lody truskawkowe. Albo żeby był to główny składnik jak w musie czekoladowym, który jest zrobiony z bakłażana.

Jeśli już koniecznie mamy ochotę na tradycyjne ciasto, to część cukru czy mąki możemy zastąpić warzywami czy owocami.
W cieście daktylowym suszone owoce są tak słodkie, że możemy dodać mniej cukru. W cieście czekoladowym z pomidorami część mąki zastąpiona jest pulpą pomidorową.

Nowy przepis

Warto poszukać w Internecie przepisów na zdrowe słodycze. Polecam np.
https://uczymyjakslodzic.pl/10-pomyslow-na-zdrowe-slodycze/

 ciasto daktylowe Hurmali Kek

Tureckie ciasto daktylowe Hurmali Kek

Przepis mam od przyjaciółki, która mieszka w Berlinie i często robi zakupy w miejscowych świetnie zaopatrzonych sklepach orientalnych. Przepis jest banalnie prosty i zawsze się udaje a dzięki dodatkowi daktyli to super pomysł na dni, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego.

Składniki na Hurmali Kek – tureckie ciasto daktylowe

  • 3 jajka
  • 3 szklanki cukru
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • pół szklanki oleju lub oliwy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 15 dużych daktyli – drobno pokrojonych, wypestkowanych i obtoczonych w mące
    garść posiekanych orzechów włoskich

Przepis na tureckie ciasto daktylowe

Za pomocą miksera zblendować jaja z cukrem. Dodać jogurt i oliwę i blendować dalej. Dodać proszek do pieczenia, kakao i cynamon i wymieszać, Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać daktyle i orzechy.

Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

Top 5 najzdrowszych letnich przepisów z mojego bloga:

spring rollsy borówki

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

Składniki:

  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • opakowanie serka mascarpone 250 g
  • opakowanie borówek

Przepis
Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilę do ciepłej wody.
Po wyjęciu z wody odłożyć na deskę, na środku ułożyć owoce (garstkę) i czubatą łyżkę mascarpone. Zawinąć całość jak sajgonkę.

czereśnie z masłem

Czereśnie z masłem

Składniki:

  • pół kilo umytych i wydrylowanych czereśni
  • łyżka masła
  • czubata łyżka brązowego cukru
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przepis:
Na roztopione na patelni masło wsypujemy cukier i gdy się rozpuści dodajemy jeszcze czereśnie. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje czereśnie są gotowe.

lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Składniki:

  • ćwierć kilo truskawek
  • ćwierć łyżeczki kardamonu
  • pół łyżki octu balsamicznego
  • łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki nasion chia

Przepis:
Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. Koktajl mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na pół godziny, żeby chia napęczniała. Wlewamy do foremek na lody i mrozimy minimum 4 godziny.

ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
  • szklanka passaty pomidorowej
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki wiórków kokosowych i olej do podsypania foremki keksówki

Pełen przepis:

Mus z bakłażana i czekolady

Mus czekoladowy z bakłażana

Składniki:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • puszka pasty z bakłażana (babaganusz)Przepis:

Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej aż będzie płynna i mieszamy z pastą z bakłażana z puszki. Chłodzimy w lodówce i podajemy.


Related Posts

Piernik marokański z ras el hanout

Piernik marokański z ras el hanout

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “Pysznie dla rodziny i przyjaciół”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga poleca na rodzinne spotkania. […]

Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem

Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem

Jeśli lubicie smak babki piaskowej, to pokochacie ciasto z kaszy manny z wiśniami. Przypomina trochę śródziemnomorskie ciasto z semoliny, jest mocno doprawione cytryną i kardamonem. Doskonale smakuje z kulką lodów i polane odrobiną oleju z dyni. Długo zachowuje świeżość i pasuje do filiżanki herbaty.   Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mąki szklanka mąki migdałowej 2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *