Kiedy jest gorąco mamy mniej zachcianek jedzeniowych nich zimą, ale to nie znaczy że odżywiamy się zdrowiej. Tu lodzik, tam piknik, jutro grillowowanie, jeszcze mam teraz urodziny, a kiedy kończę pracę, to dzień się dopiero zaczyna. Po prostu w lecie jest więcej okazji towarzyskich i kulinarnych.
Jak więc ograniczyć jedzenie słodyczy latem?
Zrób to sam i zjedz mniej
Przede wszystkim warto piec i robić lody samemu w domu. Dzięki temu, nawet jeśli użyjemy najzwyklejszej mąki czy cukru, widzimy, ile ich jest.
Kiedy sypiemy do ciasta szklankę cukru jest nam łatwiej poprzestać na 1 kawałku ciasta. Wiemy też na pewno co jest w środku i możemy zrezygnować ze składników, które nam szkodzą czy uczulają.
Warzywa i owoce zamiast mąki i cukru
Jest też wiele sztuczek na zastąpienie całego lub części mniej zdrowych składników czymś trochę zdrowszym.
Najprościej jest po prostu zrobić deser z owoców czy warzyw jak w przepisie na czereśnie z masłem czy lody truskawkowe. Albo żeby był to główny składnik jak w musie czekoladowym, który jest zrobiony z bakłażana.
Jeśli już koniecznie mamy ochotę na tradycyjne ciasto, to część cukru czy mąki możemy zastąpić warzywami czy owocami.
W cieście daktylowym suszone owoce są tak słodkie, że możemy dodać mniej cukru. W cieście czekoladowym z pomidorami część mąki zastąpiona jest pulpą pomidorową.
Nowy przepis
Warto poszukać w Internecie przepisów na zdrowe słodycze. Polecam np.
https://uczymyjakslodzic.pl/10-pomyslow-na-zdrowe-slodycze/
Tureckie ciasto daktylowe Hurmali Kek
Przepis mam od przyjaciółki, która mieszka w Berlinie i często robi zakupy w miejscowych świetnie zaopatrzonych sklepach orientalnych. Przepis jest banalnie prosty i zawsze się udaje a dzięki dodatkowi daktyli to super pomysł na dni, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę słodkiego.
Składniki na Hurmali Kek – tureckie ciasto daktylowe
- 3 jajka
- 3 szklanki cukru
- pół szklanki jogurtu greckiego
- pół szklanki oleju lub oliwy
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- czubata łyżeczka cynamonu
- 15 dużych daktyli – drobno pokrojonych, wypestkowanych i obtoczonych w mące
garść posiekanych orzechów włoskich
Przepis na tureckie ciasto daktylowe
Za pomocą miksera zblendować jaja z cukrem. Dodać jogurt i oliwę i blendować dalej. Dodać proszek do pieczenia, kakao i cynamon i wymieszać, Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać daktyle i orzechy.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
Top 5 najzdrowszych letnich przepisów z mojego bloga:
Spring Rollsy z borówkami i mascarpone
Składniki:
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- opakowanie serka mascarpone 250 g
- opakowanie borówek
Przepis
Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilę do ciepłej wody.
Po wyjęciu z wody odłożyć na deskę, na środku ułożyć owoce (garstkę) i czubatą łyżkę mascarpone. Zawinąć całość jak sajgonkę.
Czereśnie z masłem
Składniki:
- pół kilo umytych i wydrylowanych czereśni
- łyżka masła
- czubata łyżka brązowego cukru
- wyciśnięty sok z połowy cytryny
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przepis:
Na roztopione na patelni masło wsypujemy cukier i gdy się rozpuści dodajemy jeszcze czereśnie. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje czereśnie są gotowe.
Lody truskawkowe
Składniki:
- ćwierć kilo truskawek
- ćwierć łyżeczki kardamonu
- pół łyżki octu balsamicznego
- łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki nasion chia
Przepis:
Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. Koktajl mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na pół godziny, żeby chia napęczniała. Wlewamy do foremek na lody i mrozimy minimum 4 godziny.
Ciasto czekoladowe z pomidorami i chili
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
- szklanka passaty pomidorowej
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki wiórków kokosowych i olej do podsypania foremki keksówki
Mus czekoladowy z bakłażana
Składniki:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- puszka pasty z bakłażana (babaganusz)Przepis:
Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej aż będzie płynna i mieszamy z pastą z bakłażana z puszki. Chłodzimy w lodówce i podajemy.