Lubicie anegdoty kulinarne? Jeśli chcecie zabłysnąć przed gośćmi nie tylko przygotowanym daniem, ale i zabawną historią z życia Ćwierczakiewiczowej czy Escoffiera – oto książka dla Was. Zbiera trivia ze wszystkich stron świata od historii powstania pizzy margherity do opowieści, dlaczego na Balearach dodaje się smalcu do dań z owoców morza.
Czy wiecie, że bułeczki babba z Neapolu mają polski rodowód? Co mają wspólnego zakładki na czapce szefa kuchni z ilością potraw z jajek, które umie on przyrządzić? Może ciekawi Was historia konserwacji żywności, dzięki której możemy jeść pasteryzowane czy puszkowane dania? Nie? To może potrzebujecie, żeby polecić Wam dobre klasyczne filmy o jedzeniu albo nazwiska artystów, którzy fascynowali się tym tematem?
A może zastanawiacie się, jak masowa produkcja lodu do chłodzenia zmieniła nasze rolnictwo? Ciekawe są też historie o tym, jak powstawały wielkie firmy takie jak Nestle czy Knorr i co produkowały na początku i jak powstały przewodniki kulinarne z systemem ocen (takie jak Michelin czy Gault & Millau). Z książki można się też dowiedzieć skąd pochodzi słowo restauracja i kto stworzył klasyczną piątkę francuskich sosów.
Bardzo polecam wszystkim kucharzom – gawędziarzom.
[nokaut-offers-box url=’p:/kuchnia-przepisy-kulinarne/w-kuchni-jak-na-wojnie-9788377059272.html’ classes=”big”]
W kuchni jak na wojnie
Autorka: Maria Barbasiewicz
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 215