Co zrobić na zdrowe śniadanie? Zapiekany kogel mogel jest pyszny i doskonale pasuje do owoców a kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Sycące, zdrowe i owocowe.
Przepis ten pochodzi z warsztatów Wiosenny detoks Katarzyny Błażejewskej-Stuhr.
Składniki na 2 duże porcje:
200 g kaszy jaglanej
100 g malin (mogą być truskawki, porzeczki albo miks)
4 żółtka
czubata łyżka cukru lub stewii
Jak zrobić jaglankę z koglem moglem?
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki i gotujemy al dente. Do miseczki do zapiekania wkładamy warstwę kaszy (połowa miseczki) i warstwę owoców. Żółtka ucieramy z cukrem. Polewamy owoce w miseczkach warstwą kogla mogla.
Zapiekamy 15 minut w piekarniku (150 stopni).