Jeśli lubicie ocet jabłkowy jako dodatek do sałatek czy baza do sosu winegret, to powinniście przetestować jego bardziej aromatyczny odpowiednik. Winegret na bazie octu lawendowego robi się tak samo jak zwykły. Ja mieszam dokładnie 5 łyżek oliwy, łyżkę octu, łyżkę musztardy i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Taki sam ocet można zrobić też z fiołków – już niedługo będzie na nie sezon. Ocet lawendowy można też rozcieńczyć wodą 1:10 i używać jako spray do twarzy.
Składniki:
szklanka octu jabłkowego
połowa szklanki suszonej lawendy
Jak przygotować ocet lawendowy do sałatek?
Lawendę i ocet wlewamy do słoika i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Kiedy sobie o nim przypomnimy odcedzamy lawendę przez małe sitko a ocet lawendowy przelewamy do czystego słoiczka. Przechowujemy zakręcony pokrywką.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!