Grudzień był dla mnie miesiącem warsztatów kulinarnych. Kiedy mam wreszcie trochę spokoju, chciałabym polecić najlepsze przepisy na najpyszniejsze dania. Ponieważ moim ulubionym deserem są gruszki w winie (przepis tutaj), bardzo polubiłam gruszki nadziewane orzechami z warsztatów z przyprawami Galeo. Prowadził je Maciej Wawryniuk w CookUp na Mokotowie. Gruszki allo Galeo to pyszna wariacja na temat gruszek Piękna Helena.
Składniki na 6 porcji:
6 średnich gruszek – obranych i wydrążonych od dołu, żeby zrobić miejsce na orzechy
syrop:
500 ml białego wina
pół łyżeczki cynamonu
1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok
100 g cukru
nadzienie:
200 g posiekanych orzechów włoskich
50 ml miodu
40 ml krupniku
szczypta cynamonu
sos:
250 ml śmietanki 36%
odrobina wody
100 g cukru
Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami?
Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny.
Dodajemy gruszki i gotujemy 5 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać wydrążony dół gruszek. Mieszamy orzechy z miodem i krupnikiem. Nadziewamy gruszki farszem z orzechów.
Ostatnim etapem jest przygotowanie karmelu z cukru, który podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy wodę i śmietankę, mieszając na ogniu do uzyskania sosu.
Gruszki podajemy polane sosem.