Nie ma bardziej codziennego napoju w Polsce. Często parzymy go odruchowo z torebki ekspresowej. Kubek stoi obok komputera, aż ostygnie, a zielona herbata stanie się gorzka. A przecież to łatwo dostępny przysmak, który oprócz smaku dostarcza nam też okazji do spotkań z przyjaciółmi i pomysłów na napoje i desery np. ciasto z herbatą czy kuloodporną herbatę (kliknij po przepis). A jest przecież zdrowszy niż kawa czy piwo.
Dlatego pora na wycieczkę do herbaciarni. Jeśli nie wiecie co wybrać, można się dokształcić u Rafała Przybyloka – herbacianego eksperta, który prowadzi bloga Czajnikowy.pl, herbaciarnię i sklep z herbatą. Facet wie o czym mówi.
Dzięki niemu możemy poznać nie tylko zielone czy czarne herbaty, ale też oolong, żółtą, czerwoną i białą. Poznamy też wiele legend i herbacianych historii o chińskich cesarzach, buddyjskich mnichach i brytyjskich kolonizatorach. Jest też część praktyczna, gdzie dowiemy się jak zaparzyć herbatę, jakie ustrojstwa do parzenia herbaty kupić, żeby nie skompromitować się pijąc z niuchara i wiedzieć co to gaiwan.
Nie zabraknie też wiedzy historycznej o herbaciarniach jako miejscu spotkań dla XVIII wiecznych kobiet, które nie miały wstępu do kawiarni, herbacie jako bezpiecznym napoju w czasach, kiedy w miastach nie było dostępu do czystej wody pitnej, jako alternatywie dla piwa w krajach arabskich, o roli herbaty w historii USA i pobytach na plantacjach herbaty jako lekarstwie na chorobę popromienną w Japonii po Hiroszimie.
Można też przeczytać jak pije się herbatę na całym świecie i poznać przepisy na herbatę po tajsku, domową herbatę z prażonym ryżem, bubble tea, poncz herbaciany i yerba mate podawaną w owocach.
Czytając “Dobrą herbatę” przeniosłam się do wspomnień o PRLowskiej herbacie parzonej z gruzińskich liści, rozcieńczanej z esencji, podawanej z konfiturami i w szklance z metalowym koszyczkiem, która była popłuczynami po złotych czasach samowarów. Do pierwszej wizyty we wspaniałej czeskiej orientalnej herbaciarni po drugiej stronie granicy w Cieszynie i do pierwszej bubble tea, na którą był szał kilka lat temu. Polecam samemu udać się w tę podróż.
Czajnikowy.pl. Dobra herbata
Autor: Rafał Przybylok
Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Data premiery: 2017
Ilość stron: 320